Datoriserad analys och AI vid fosterövervakning under förlossning, för att förebygga syrebrist hos det nyfödda barnet

Erika Gyllencreutz, Överläkare, Kvinnosjukvården

Kardiotokografi (CTG) utvecklades för att förebygga syrebrist hos barnet under förlossningen. CTG mäter fostrets puls och värkarnas kontraktioner kontinuerligt. Metoden har flera svagheter varav en är den höga andelen falskt positiva fall, dvs en betydande andel av CTG är icke-normala under förlossningen trots att barnet är välmående.

Dessutom är samstämmigheten i CTG-tolkning väldigt låg, dvs olika bedömare tolkar samma CTG-registrering olika. På grund av detta har flera grupper börjar intressera sig för datoriserad analys av CTG då det skulle medföra en objektivare bedömning.

Om studien

Vår grupp har studerat ytan av nedgångar i fostrets hjärtfrekvens, decelerationer. Om man skall använda sig av decelerationsarea i realtid på förlossningen krävs en datoriserad analys då det inte kan göras visuellt. Vi planerar flera studier av datoriserad analys av CTG och AI. Vi samarbetar med en grupp vid KTH och har tillsammans utarbetat en datoriserad algoritm för CTG-analys. Vi samarbetar också med en grupp i Oxford, Storbritannien som har lång erfarenhet inom området.

Metod

Vi tänker studera en grupp med 5800 st nyfödda barn där man har tagit ett blodprov hos fostret på grund av ickenormalt CTG och mätt laktatkoncentration. Vi kommer att studera flera olika faktorer på CTG: fostrets puls, variabilitet i puls, decelerationsarea, decelerationskapacitet och se hur dessa faktorer är associerade med förhöjd laktatkoncentration. Vi kommer också att studera samma faktorer i en större grupp med cirka 30 000, men då kommer vi studera utfallet hos nyfödda barn.

Nytta

Utfall av intresse är låg Apgarpoäng vid födelsen, behov av återupplivning, inskrivning på neonatalavdelning, etc. I ett senare skede önskar vi också studera möjligheterna till AI inom området. Vårt huvudsakliga mål är att förebygga och inte förutsäga syrebristrelaterade skador hos fostret.