Kartläggning av näs- och
bihålecancer i Sverige

Alexandra Schindele, Överläkare, ÖNH-kliniken Östersunds sjukhus

Näs- och bihålecancer är en sällsynt och aggressiv sjukdom med diagnostiska utmaningar. Sjukdomen upptäcks ofta i sent skede, vilket leder till tuff behandling med svåra biverkningar och trots det en förkortad överlevnad. I Sverige insjuknar sammanlagt 85 personer per år i olika slags tumörer i näsa och bihålor. Kunskapen om denna sjukdom är bristfällig, inte minst på grund av att variationen är mycket stor på cellnivå mellan olika tumörtyper som kan uppkomma i näsa och bihålor.

Om studien

Målet är att kartlägga tumörernas cellkaraktär, diagnostiska och prognostiska tumörmarkörer, hur skillnader på cellnivå kan påverka sjukdomarnas kliniska förlopp, vilken typ av behandling patienterna erhåller, samt om livslängden är beroende på tumörtyp. Ett exempel på vad vi vill studera är humant papillomvirus, en känd orsak till svalgcancer hos människan. Detta virus finns också beskrivet som misstänkt orsak till cancer i en undergrupp av tumörer i näsa och bihålor. Därför vill vi undersöka förekomsten av humant papillomvirus och dess tumörmarkörer, och hur gruppen skiljer sig avseende prognos från virusfria tumörer, en kunskap som på sikt kan öka viljan att följa vaccinationsprogram och stimulera till ny forskning.

Metod

För att bättre kartlägga de olika tumörtyperna, vill vi utföra molekylärbiologiska, immunologiska och genetiska analyser av vävnadsprov från näs- och bihålecancerpatienter, som finns samlade i biobanker. Dessutom vill vi med hjälp av svenska kvalitetsregistret för huvud och halscancer samt journaluppgifter analysera patientdata, skillnader i behandlingstraditioner och långsiktig patientöverlevnad för denna patientgrupp.

Nytta

Kunskapen kan på sikt leda till hälsofrämjande insatser, som skarpare diagnostiska verktyg för vårdpersonal samt mer evidensbaserad och individanpassad behandling med färre biverkningar, minskad risk för återfall och längre överlevnad i cancersjukdomen för den enskilda patienten.