Mätmetod för fraktur på axelns ledskålskant

Katarina Lindgren, Ortopedkirurg, Ortopedkliniken Östersunds sjukhus

Fraktur på framkanten av ledskålen i axeln är en vanlig skada som kan uppstå i samband med en främre luxation i axelleden. Benfragmentet är ibland stort och det råder idag oenighet kring om dessa skador ska opereras eller ej. Det har också diskuterats flitigt inom vetenskapen hur man bäst ska mäta defekten i ledytan och storleken på det avlösta benfragmentet.

Om studien

Vår första studie syftar till att jämföra två olika mätmetoder för mätning av defekten och se vilken av dessa två metoder som ger bäst överensstämmelse mellan två olika undersökare och även mellan två mätningar av samma undersökare. Båda dessa metoder använder sig av en cirkel som anpassas till bakre och nedre kanten på ledskålen där benet är intakt.

Metod

Vi har då tagit fram 30 stycken konsekutiva akuta skiktröntgenundersökningar av axlar där man funnit en skada på främre ledkanten, från och med 240122 och bakåt i tiden i röntgensystemet i region Jämtland-Härjedalen. På dessa skiktröntgenbilder har vi sedan mätt defekten men också fragmentets storlek och placering i förhållande till dess ursprungliga plats på ledkanten. Av de 30 undersökningarna har 10 patienter plockats ut för att genomgå en ny skiktröntgen av den friska sidan för att validera vårt sätt placera cirkeln på ledskålen.

Nytta

Den metod som visar sig mest pålitlig vid jämförelse mellan undersökare och inom samma undersökare kommer sedan användas i kommande delstudier.