Om ledinstabilitet efter trauma mot armbågen

Elin Albrechtsson, Överläkare, Ortopedkliniken

Barn kan vid ett trauma mot armbågen slita loss ett benutskott (mediala epikondylen) på insidan av armbågen. Frakturen är relativt ovanlig och studiegrupperna är små vilket kan leda till opålitliga resultat.

Utförda studier visar att patienterna blir återställda oavsett behandling - men vi träffar på mottagningen ibland även barn som efter en sådan fraktur fått stora och svårbehandlade besvär. Kunskapsluckorna är stora och det saknas idag vetenskapligt stöd för hur denna fraktur ska behandlas.

Om studien

Vi vill ta reda på hur många som får stora besvär efter denna fraktur, och hur behandlingsresultatet påverkas av till exempel frakturens felställning och barnets ålder.

Metod

I det Svenska Frakturregistret har sedan 2015 över 600 mediala epikondylfrakturer registrerats - vi kan därigenom undersöka en stor patientgrupp. De som haft en medial epikondylfraktur som registrerats där och vill delta i studien, kommer att få fylla i en patientenkät om bland annat deras besvär och armbågens funktion. Deras röntgenbilder bedöms för att hitta riskfaktorer för ett sämre resultat.

Nytta

Att få kunskapsstöd är viktigt för att kunna ge rätt behandling, så att man varken utsätter patienter för en onödig operationsrisk eller missar patienter som behöver en operation för att få en acceptabel funktion.