Resiliens bland tonåringar och unga vuxna i Sverige

Anna Lindam, Statistiker på FoUU-enheten

Många tonåringar och unga vuxna med cancer rapporterar bristande psykologiskt stöd och i dagsläget finns det inte något standardiserat psykosocialt stöd för denna grupp i Sverige.

Om studien

Syftet är att testa och utvärdera det individuella stödprogrammet Promoting Resilience in Stress Management (PRISM) som har målet att upprätthålla, eller förbättra, resiliens hos unga i åldern 16–30 år som nyligen fått en cancerdiagnos. Med resiliens menas förmågan att stå emot och klara av en förändring, samt återhämta sig och vidareutvecklas.

Metod

För att kunna studera och utvärdera effekterna av stödprogrammet PRISM i en grupp unga med cancer behövs en jämförelsegrupp. Därför har vi samlat in jämförande data från individer i samma ålder ur den allmänna befolkningen. I den här vill vi undersöka hur nivåerna av resiliens, psykiskt välbefinnande, livskvalitet och hopp ser ut i den här åldersgruppen i den allmänna befolkningen. Vi vill även se om det finns skillnader mellan dem som har upplevt allvarlig negativ händelse och de som inte har gjort det. Allvarlig negativ händelse definieras som att antingen ha varit med om egen allvarlig sjukdom eller olyckshändelse,nära anhörigs allvarlig sjukdom eller dödsfall eller blivit utsatt för allvarligt brott (t ex inbrott, våldsbrott) under det senaste året. Frågeställningar: Finns det något samband mellan livskvalitet, psykiskt välbefinnande hopp och resiliens bland unga vuxna i Sverige? Är det någon skillnad i resilience, psykiskt välbefinnande, livskvalitet och hopp bland unga som upplevt allvarlig negativ händelse och de som inte har det?

Nytta

Att hitta en evidensbaserad intervention som skulle kunna minska psykisk ohälsa och förbättra livskvaliteten bland ungdomar och unga vuxna skulle vara relevant för all cancervård i Sverige. Denna studie har potential att utvärdera en sådan intervention genom att bidra med information relevanta faktorer i en jämförelsepopulation.