Ungdomars upplevelser av traumabehandlingen EMDR

Fredrika Zeidlitz, Specialistpsykolog, Barn- och ungdomspsykiatrin

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) är en evidensbaserad och väletablerad terapeutisk behandlingsmetod för att minska symtom på traumatisk stress/ PTSD. Metoden utvecklades för 30 år sedan av den amerikanska psykologen och psykoterapeuten Francine Shapiro.

Om studien

Det finns begränsat med studier på hur unga upplever EMDR-terapi, därför var syftet med denna kvalitativa intervjustudie att undersöka hur en grupp ungdomar upplever PTSD- behandlingen EMDR.

Metod

Utifrån studiens syfte, att belysa upplevelser, valdes en kvalitativ metod med induktiv ansats. Elva deltagare som genomgått EMDR-behandling och godkänt deltagande, intervjuades med hjälp av en semistrukturerad intervjuguide. Materialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys enligt Graneheim och Lundman. Ungdomarnas skildringar och intervjusvar har i analysen delats in i fyra kategorier, nio underkategorier och sammanfattats med ett övergripande tema. Det övergripande temat var Udda terapi ger ökad aktivering av känslor som påverkar de traumatiska upplevelserna på ett avgörande sätt. Ungdomarna upplevde att den bilaterala stimuleringen av ögonen var annorlunda men effektiv och att de känslor som aktiverades under bearbetningen många gånger var svåra men nödvändiga. Resultatet visar på att ungdomarna över lag var nöjda med EMDR-terapi, trots att de upplevde att momentet med ögonrörelser under själva bearbetningen, var lite udda. Deltagarna tyckte vidare att det var viktigt med en förstående och lyhörd terapeut för känslan av trygghet.

Nytta

Ett av författarens förslag på förbättringar i den förberedande fasen skulle kunna vara att ge mer psykoedukation kring känslors funktion till patienter som går i EMDR-terapi för att eventuellt kunna minska obehaget vid den bearbetande fasen. I vidare studier skulle det vara intressant att intervjua deltagare som är missnöjda med terapin samt yngre deltagare som har gått i EMDR.