Aktuellt från hälso- och sjukvårdsnämnden 17 oktober

17 oktober samlades hälso- och sjukvårdsnämnden för sammanträde. Uppstart av en filial i Storlien samt ekonomi var några av punkterna som behandlades.

Filial i Storlien

Region Jämtland Härjedalen har uppmärksammat att bofasta och besökare i området kring Storlien använder hälso- och sjukvård inom primärvården i allt större omfattning. Utifrån förutsättningarna bedöms en filial knuten till Åre hälsocentral, vara den lösning som bäst svarar mot behovet av primärvård i området.

– Det finns flera fördelar med denna lösning. Att Region Jämtland Härjedalen driver en filial ökar förutsättningar för att kunna erbjuda en god och nära vård inom denna del av regionen. Men det finns även fördelar att vara på flera ställen i regionen ur ett beredskapsperspektiv, säger Katarina Nyberg Finn, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

När besökare som inte är bofasta i länet söker vård här innebär det så kallad utomlänsvård. Regionen de är folkbokförda i får betala kostnaden till den region som utfört den aktuella vården. Systemet ser likadant ut i hela Sverige. Då området kring Storlien varje år har många besökare från andra delar av Sverige som söker vård, så påverkar det den ekonomiska situationen vilket i sin tur gör det möjligt att bedriva filialen.

– Vi ser på siffrorna från föregående år att det kommer att hålla ekonomiskt. Nu ser vi fram emot att filialen till Åre hälsocentral kan öppna redan i december, inför vintersportsäsongen 2024–2025. Fram till dess kommer vi bland annat att förbereda lokaler inför premiären, säger Anna Fremner, chef Division Nära vård.

Ekonomi

Då det råder ett svårt ekonomiskt läge har hälso- och sjukvårdsnämndens under 2024 arbetat med resultatförbättrande åtgärder. Dessa åtgärder har till och med september gett en samlad effekt med 100 miljoner kronor under 2024 jämfört med samma period 2023.

– Det är positivt att vi är på rätt väg även om vi fortsatt har ett stort underskott och en lång väg kvar till en ekonomi i balans, säger Katarina Nyberg Finn.

Takten i bruttokostnadsökningen är fortfarande hög, men den ändå ligger lägre än tidigare i år.

Nämnden lämnar en helårsprognos -3 652 miljoner kronor jämfört med budgeterat -3 352 miljoner kronor, det vill säga en negativ avvikelse mot budget på -300 miljoner kronor. Arbetet kring resultatförbättrande åtgärder fortsätter löpande.

Mer information

Katarina Nyberg Finn (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
E-post: katarina.finn@regionjh.se
Telefon: 072-202 53 63

Anna Fremner, chef Division nära vård
E-post: anna.fremner@regionjh.se
Telefon: 070-292 70 19

Text: Thomas Jarnehill