Aktuellt från regionstyrelsen 1 oktober

1 oktober samlades regionstyrelsen för sammanträde. På dagordningen fanns bland annat frågor kring Kunskapsnätverket för samisk hälsa, den förbättrade ekonomiska prognosen och kompensation till privata vårdgivare.

Kunskapsnätverket för samisk hälsa

Sedan 2017 ingår Region Jämtland Härjedalen, tillsammans med regionerna i Norrbotten, Västerbotten och Dalarna, i Kunskapsnätverket för samisk hälsa. Nätverket arbetar för att öka vårdens kulturförståelse, tillvarata samisk kompetens och förbättra tillgången på språk- och kulturanpassade vårdtjänster.

Kunskapsnätverket finansierades ursprungligen med externa medel, men från 2020 sker finansieringen via regionerna och projektmedel från Socialdepartementet. Regionerna bidrar även med en länskoordinator på cirka 50 procent samt deltar i styr- och referensgrupper.

En gemensam strategi för samisk hälsa för 2020–2030 har utvecklats, och respektive region arbetar också med egna handlingsplaner.

Den nya överenskommelsen vi tagit fram med de övriga regionerna tydliggör både organisation och finansiering framåt. Den ger oss en stabil grund att fortsätta vårt viktiga arbete med att stärka hälso- och sjukvården för den samiska befolkningen, säger Elin Hoffner, regionråd i regionstyrelsen.

För Region Jämtland Härjedalen innebär överenskommelsen en ökning av kostnaden med drygt 80 000 kronor, till totalt 337 000 kronor, vilket finansieras genom omdisponering inom regionstyrelsens ansvar.

Delårsrapport och förbättrad ekonomisk prognos

Region Jämtland Härjedalens delårsrapport för augusti visar att det ackumulerade verksamhetsresultatet fram till augusti 2024 var negativt, med ett underskott på 184 miljoner kronor. Även om resultatet är sämre än budget med 192 miljoner kronor, har den totala prognosen för året förbättrats med hela 100 miljoner kronor sedan augusti. Prognosen för 2024 justeras därmed från ett tidigare underskott på 300 miljoner kronor till ett underskott på 200 miljoner kronor.

Vi ser nu en positiv trend i den ekonomiska utvecklingen och kan därför förbättra prognosen med 100 miljoner kronor. Bruttokostnaderna minskar, intäkterna ökar och sommaren blev inte så dyr som vi befarade. Dessutom börjar de besparingsåtgärder vi genomfört ge effekt, med en total besparing på 60 miljoner kronor, säger Bengt Bergqvist, regionstyrelsens ordförande.

Justeringen av prognosen beror också på förbättringar inom kollektivtrafiknämnden, som har justerat sin prognos med 15 miljoner kronor, samt regionstyrelsens egen förbättrade prognos på 20 miljoner kronor. Samtidigt ligger orealiserade vinster kvar på en hög nivå, även om det finns viss osäkerhet kring dessa.

Kompensation till privata vårdgivare för 2023

Regionstyrelsen i Region Jämtland Härjedalen har beslutat att betala ut en underskottskompensation på 13,9 miljoner kronor till privata vårdgivare för verksamhetsåret 2023. Beslutet grundar sig på regionens regler i dokumentet Likvärdiga villkor för utförare inom valfrihetssystem, antaget 2021. Det finns ingen lag som kräver denna kompensation, utan den betalas ut enligt regionens reglemente.

Regionen ser ett behov av att förändra reglerna, särskilt kring sistahandsansvaret, som bland annat gäller i områden där privata vårdgivare saknas. Nuvarande gränser för sistahandsansvaret har skapat problem till exempel i områden utan konkurrens, vilket gör att nya riktlinjer behövs.

Ambitionen ska vara att vi inte behöver ha ett system för underskottskompensation i efterhand. Detta är en viktig del i att stärka primärvården och säkra förutsägbarhet för både offentliga och privata aktörer, säger Lars-Erik Olofsson, vice ordförande i regionstyrelsen.

Samtidigt arbetar regionen för att stärka vården genom omställningen till Nära vård och Robusta hälsocentraler, som en del av beredskapen inför ett förändrat säkerhetsläge och efter Sveriges inträde i NATO. Omställningen ställer dock olika krav på offentliga och privata vårdgivare, vilket gör att ersättningssystemet behöver ses över.

För mer information:

Elin Hoffner (V), regionråd och ledamot i regionstyrelsen, telefon: 070-313 16 63

Bengt Bergqvist (S), regionstyrelsens ordförande, telefon: 070-363 38 76

Lars-Erik Olofsson (KD), regionstyrelsens 1:e vice ordförande, telefon: 070-223 71 28

Text: Thomas Jarnehill