Alla Jämtlands kommuner stärkta för framtidens livsmedelsutmaningar – försörjningsbalans klar för hela länet
Region Jämtland Härjedalen har i samarbete med Hushållningssällskapet Jämtland färdigställt försörjningsbalansen för Ragunda och Bräcke kommuner. Med de senaste analyserna på plats har hela länet nu tillgång till ett värdefullt beslutsunderlag som stärker den lokala livsmedelsförsörjningen och beredskapen.
Försörjningsbalansen erbjuder varje kommun en tydlig bild av sina egna livsmedelsresurser, utvecklingsmöjligheter och utmaningar. Detta är ett viktigt steg i arbetet med att stärka länets beredskap och säkerställa ett effektivt resursutnyttjande på lokal nivå. Ett framtida steg skulle kunna vara att genomföra en regional analys som sammanställer dessa data, för att belysa gemensamma möjligheter och identifiera eventuella flaskhalsar inom länets livsmedelsproduktion och distribution.
Jonas Andersson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden, understryker vikten av att hela länet nu har ett samlat beslutsunderlag som kan ge värdefull vägledning för politiska beslut för att utveckla och trygga livsmedelsproduktionen på längre sikt:
– Vi är mycket glada över att ha detta omfattande underlag för hela länet. Med en stark och lokal livsmedelsförsörjning står vi bättre rustade inför framtida utmaningar. Detta underlag är en viktig del i revideringen av vår regionala livsmedelsstrategi och kommer att bidra till välgrundade beslut för att säkerställa Jämtlands långsiktiga livsmedelsförsörjning och resiliens, säger Jonas Andersson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Försörjningsbalanserna kommer att presenteras vid de kommande kommunstyrelsemötena i Bräcke och Ragunda i november. Där deltar även regionpolitikerna Jonas Andersson och Daniel Wikberg.
Finansieringen för framtagande av Försörjningsbalanserna kommer från Interreg Europe projektet ORIGINN. ORIGINN handlar om ekonomisk och social omvandling på landsbygden genom innovation, med betoning på jordbruks- och livsmedelssektorn. Region Jämtland Härjedalen är tillsammans med Mittuniversitetet med samt projektdeltagare, som finns representeade i sju olika länder (EE, ES, IE, IT, RO, SE, SK).
Kortfattat om Försörjningsbalans
- Kommunen får en nulägesbild av kommunens försörjningsbalans, hur livsmedelsproduktion och konsumtion förhåller sig till varandra lokalt.
- Risker och sårbarheter identifieras kopplade till den primära livsmedelsproduktionen lokalt. Här blir det tydligt om kommunen är beroende av livsmedelsproduktion som sker på andra ställen.
- Kommunen får förslag på åtgärder för att stärka lokal produktion och minska sårbarheten.
- Det blir ett steg i kommunens utveckling av krisberedskap, samhällsbyggnad, näringslivsutveckling, måltidsverksamhet samt hållbarhet och miljö kopplat till den svenska livsmedelsstrategin.
För mer information, kontakta:
Jonas Andersson, ordförande i Regionala utvecklingsnämnden, jonas.andersson@regionjh.se, 063-14 75 00
Ida Lindman, Hushållningssällskapet, ida.lindman@hushallningssallskapet.se
Malin Nyqvist Ljungberg, Regional utvecklingsstrateg fokusområde landsbygder, malin.nyqvistljungberg@regionjh.se