Bäckedals folkhögskola firar 70 år – Öppet hus och återträff den 4-5 oktober

I oktober i år fyller Bäckedals folkhögskola 70 år. Vi bjuder därför in både gamla och nya deltagare samt allmänheten till en festlig helg den 4-5 oktober. Under dessa två dagar kommer vi att ha öppet hus och en återträff, där vi firar vår rika historia.

Bild ovanifrån på tegelbyggnaderna till Bäckedals folkhögskola.

Foto: Morgan Grip

Bäckedals folkhögskola grundades på 1950-talet, efter en lång period av förberedelser som påbörjades redan i början av 1940-talet. Trots krigsåren kunde arbetet äntligen påbörjas 1952, och skolan invigdes i oktober 1954 av landstingets ordförande, riksdagsman Helge Lindström. Han uttryckte att det var som att "begå ett sakrament, när sista provinsen i landet får sin folkhögskola och man får vara med om att inviga denna.". Under ledning av den första rektorn Åke Engström, vars ledord var ”Frihet under ansvar”, har skolan blivit en uppskattad plats för lärande och gemenskap.

Sedan starten har Bäckedals folkhögskola fortsatt att utvecklas och är stolta över att idag vara med och bidra till den viktiga folkbildningen i regionen. “Vikten av bildning med studieförbund och Folkhögskolor kan inte nog understrykas. Att ha en folkhögskola som Bäckedal i Region Jämtland Härjedalen är en stor tillgång”, säger Anna Söderbäck, områdeschef för Kultur och bildning, Region Jämtland Härjedalen. Hon fortsätter; ”skolan utgör en viktig del av länets kulturella infrastruktur. Som arbetsgivare för kulturskapare och hantverkare. Som nod för kunskap som är av stort värde i orostider som de vi nu lever i. Som möjlighet för deltagarna att bilda sig på ett sätt och en plats, där man ser till hela människan. Det är med stolthet jag följer verksamheten på Bäckedal och hoppas att vi har många kreativa år framför oss.”

Skolan erbjuder både allmänna kurser på gymnasie- och grundskolenivå, och kurser med fokus på historia, hantverk, hållbarhet och natur. En av de senare kurserna är en gesällkurs i skinngarvning vilket är extra roligt då den förste som anlade bondgården på den plats som Bäckedal ligger idag var just garvare!

Program för öppet hus

Fredag 4 oktober

12.00 – Lunch*

13.00 – Invigningstal av rektor Magnus Arreflod, följt av en presentation av helgen och allsång ledd av Johan Kihlgren, följt av musik med Härjedalspipa av Jonathan Blässar Mattwalk á la Aja med Åsa Vilhelmssom och Aja Pettersson

14.15 – Tidningsläpp, fotoutställning och fika

15.00 – Föreläsning: "Med skidor från Orsa till Röros" av Börje Ax

Lördag 5 oktober

10.00-11.00 – Workshops där besökare kan prova på att göra eld, broderi, tälja blompinnar, läderflätning och mycket mer

11.00 – Föreläsning: "Att omfamna livet!" med Björn Uglem

12.00 – Lunch*

13.00 – Föreläsning: "Slaktarns gård" av Kristina Forsberg

14.15 – Fika

14.45 – Jazzkonsert med Gry Sol Karlsson och vänner

*anmälan till lunch görs till natasja.yman@backedal.se, senast 2 oktober

Plats: Bäckedals folkhögskola, Bäckedal 319, 842 31 Sveg
Tid: 12-16 fredagen 4 oktober, 10-16 lördagen 5 oktober

Varmt välkomna till en minnesvärd helg på Bäckedals folkhögskola!

Program för återträffen

Utöver deltagande vid aktiviteterna på öppet hus, bjuds återvändande deltagare in att bo på skolan och återuppleva minnen från sin egen studietid. De är också välkomna att tillsammans med nuvarande deltagare, personal och ett särskilt urval inbjudna gäster närvara vid jubileumsmiddagen som tar plats på lördag kväll.

Kontakt

Magnus Arreflod, rektor
magnus.arreflod@backedal.se
076-2001193

Martina Widell, kommunikatör
martina.widell@backedal.se

076-1432824

Kollage på tidigare studenter vid Bäckedals folkhögskola, som poserar för porträtt eller jobbar med hantverk.

Foto: Leo Rehnfeldt och Lars-Erik Sommarmyr

Text: Martina Widell