Matföretag representerar Jämtland Härjedalen på kulturevent i Italien

Staden Östersund har tillsammans med regionen Jämtland Härjedalen utsetts till Creative city of Gastronomy av Unesco, och ingår då i nätverket Creative Cities Network. Som en följd av det har vi nu fått en inbjudan att delta i eventet "Creative Makers from Sweden to Como" i Como, Italien, den 12–14 oktober. Representant från Jämtland Härjedalen blir Christopher Smeds Bjerlo.

Den italienska staden Como har utsetts till en City of Handcraft, och ingår därmed också i Creative Cities Network. Como vill nu samarbeta med de tre svenska Unesco-städerna (Litteraturstaden Göteborg, Musikstaden Norrköping och Gastronomistaden Östersund) och bjuda in en ung kreativ person från varje stad att delta i deras event. Como bekostar resa och boende för deltagarna.

De som deltar i Creative Makers from Sweden to Como kommer att få hålla en presentation om sin plats och sin kulturgenre – i vårt fall alltså om mat och gastronomi. Vår representant blir Christopher Smeds Bjerlo, som är bosatt i Östersund och arbetar som restaurangansvarig på Fjällnäs Resort i västra Härjedalen:

– Det ska framförallt bli spännande att visa upp traditionella råvaror och smaker från våra lokala mathantverkare. I möten och samtal kring vår matkultur förväntar jag mig att lära mig minst lika mycket om den lokala kulturen i Lombardiet. Tack vare hjälp från företag i Jämtland och Härjedalen kommer jag bjuda på smakprover som representerar lokala delikatesser, berättar Christopher Smeds Bjerlo.

Smakproverna kommer alltså att utgöra grunden i presentationen av regionens matkultur, med fokus på mathantverk.

– Att företag från Jämtland och Härjedalen utbyter erfarenheter och visar upp länets matkultur är jättekul, och är även ett fokuserat område i den regionala mat- och livsmedelsstrategin. Jämtlands län är välkänt som gastronomisk och kreativ region, både nationellt och internationellt, säger Theresia Grön, ansvarig för Creative Cities Network på Region Jämtland Härjedalen.

Kontakt

För mer information, kontakta:

Christopher Smeds Bjerlo, restaurangansvarig Fjällnäs. Telefon: 076-051 92 92

Theresia Grön, utvecklingsstrateg, ansvarig för Creative Cities Network, Region Jämtland Härjedalen.
Telefon: 073-076 54 57