Nu startar vaccinationer mot covid-19 och influensa

I Jämtland Härjedalen börjar vaccinationerna 7 oktober. Olika grupper kommer att vaccineras i tur och ordning.

Både influensa och covid-19 är smittsamma sjukdomar som orsakas av olika virus. Vaccinationerna mot influensa och covid-19 kan oftast ges samtidigt och ger ett starkt skydd mot allvarlig sjukdom och död under vintersäsongen.

De uppdaterade vaccinerna mot säsongsinfluensa och covid-19 är utformade för att skydda mot årets influensavirus och de senaste varianterna av covid-19 som nu cirkulerar i samhället.

– Influensavirus och covid-19 förändras ständigt genom mutationer. Därför kan man insjukna flera gånger under livet, vilket är en anledning till att vi erbjuder återkommande vaccinationer, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare vid Region Jämtland Härjedalen.

Vem bör vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensa?

De med ökad risk att bli allvarligt sjuka rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensa. Enbart vaccin mot influensa rekommenderas vård- och omsorgspersonal samt de som behöver skydda anhörig som har kraftigt nedsatt immunförsvar.
Vaccinering kommer att ske enligt följande turordning:

  • Med start 7 oktober erbjuds vaccination för 80 år och äldre samt för de som bor på ett särskilt boende för äldre (SÄBO) samt de som har hemsjukvård.
  • Under perioden 7 oktober-28 februari erbjuds följande grupper vaccination: gravida och de som är under speciell medicinsk behandling.
  • Från 21 oktober: Personer 65 år eller äldre och de som tillhör någon av de rekommenderade grupperna.
  • Under november erbjuds personal som jobbar inom vård och omsorg eller hälso- och sjukvård.
  • Ej rekommenderade grupper är välkomna att vaccinera sig mot en avgift från och med 2 december.

Vaccin mot pneumokocker

Pneumokocker är en typ av bakterier som kan orsaka flera olika sjukdomar, till exempel lunginflammation, bihåleinflammation eller hjärnhinneinflammation.

Pneumokockvaccin ger ett skydd mot de allvarligaste infektionerna orsakade av pneumokocker och rekommenderas i stort till samma grupper som för influensavaccin samt till rökare, svetsare och till personer med alkohol- eller drogmissbruk. Pneumokockvaccin rekommenderas inte till friska gravida.

– Region Jämtland Härjedalen erbjuder också vaccination mot pneumokocker i samband med höstvaccinationen. Om det gått mer än fem år sedan din senaste pneumokockvaccination, rekommenderas du att ta en ny dos, säger Micael Widerström.

Vad kostar det?

Vaccinationen mot säsongsinfluensa, covid-19 och pneumokocker är alla kostnadsfria för de grupper som rekommenderas att vaccinera sig.

Kan jag ta flera vaccin samtidigt?

Ja, du kan få vaccin mot både säsongsinfluensa och covid-19 vid samma tillfälle. Du kan också ta vaccin mot säsongsinfluensa och pneumokocker samtidigt, men det rekommenderas inte att ta alla tre vaccinerna samtidigt.

Läs mer

Vaccination mot covid-19: Vilken rekommendation gäller för mig? - 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information, kontakta:

Micael Widerström, smittskyddsläkare
Telefon: 063-15 33 77
E-post: smittskydd.vardhygien@regionjh.se
Östersunds sjukhus/ Staaren skïemtjegåetie
Region Jämtland Härjedalen/Jïemhten Herjedaelien Dajve

Text: Elin Gunnarsson