Östersunds sjukhus kan öppna vårdhotellplatser under 2024

Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås under sammanträdet 17 oktober, fatta beslut om att starta upp vårdhotellplatser på Östersunds sjukhus.

Vårdplatserna planeras till senare delen av 2024 och startas till en början som testverksamhet.

– Nu är vi äntligen i gång och det är ett viktigt steg i hälso- och sjukvårdens utveckling och framför allt för våra patienter. I förlängningen kommer detta bidra till att minskade kostnader, något som ligger helt i linje med vägen vi slagit in på – till exempel genom att minska andelen inhyrd bemanning. Inför uppstarten finns heller inga större investeringar som behöver genomföras, säger Katarina Nyberg Finn, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Syftet med vårdhotellplatserna är att använda kompetensen ändamålsenligt, det vill säga möta de vårdbehov som kan tas omhand med undersköterskekompetens, på ett säkert sätt genom denna vårdnivå. I dagsläget planeras elva platser.

Den ekonomiska effekten beräknas till en besparing på cirka 5 miljoner kronor år 2025. Detta genom att dra ner på sammanlagt två traditionella vårdlag när vårdhotellplatserna startar upp. Summan av antalet vårdplatser blir som tidigare men till en lägre kostnad.

– Dessa vårdplatser kommer under den första tiden fungera som testverksamhet och det blir därför väldigt viktigt med uppföljningar och utvärdering, något som också står i beslutsunderlaget, säger Katarina Nyberg Finn.

De vårdhotellsplatser som nu föreslås innebär ett nytt koncept och ska inte förväxlas med de rum Region Jämtland Härjedalen enligt avtal kan boka på kommersiella hotell för patienter med lång färdväg till Östersunds sjukhus.

Vårdplatser – en brist i hela Sverige

I Sverige finns i dag för få vårdplatser sett till behovet. Även i Region Jämtland Härjedalen råder vårdplatsbrist.

Socialstyrelsen har i och med sitt uppdrag att nationellt öka tillgängligheten i vården upprättat ett förslag till en nationell plan för att förbättra situationen. Region Jämtland Härjedalen har redan innan förslaget till den nationella planen tagit steg mot att inrätta vårdhotellplatser på Östersunds sjukhus. Detta utvecklingsarbete ligger i linje med Socialstyrelsens förslag till nationell plan, där en av åtgärderna för att nå målet är att antalet vårdplatser på sjukhus som bemannas av undersköterskor samt antalet vårdplatser vid patienthotell eller motsvarande, ökar.

För mer information:

Katarina Nyberg Finn (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
E-post: katarina.finn@regionjh.se
Telefon: 072-202 53 63

Text: Thomas Jarnehill