Två personer står framför ett flygfoto av Östersund en solig vinterdag.Förstora bilden

Tina Johansson och Andreas Karlsson. Foto: Linda Carlander

Östersunds sjukhus vuxenpsykiatriska öppenvård finalist till Årets studentfavorit på Guldgalan

Den vuxenpsykiatriska öppenvården på Östersunds sjukhus har utsetts till en av tre finalister till priset Årets studentfavorit på Guldgalan. Nomineringen är ett erkännande av kvaliteten på handledning och stöd som erbjuds till studenter inom verksamheten.

– Det är ett bra kvitto på att vi lyckats förmedla att vi tycker det är viktigt och att det betyder mycket att få vara en liten del i utvecklingen från student till kollega. Vi har inte lyckats med allt, men vi har kontinuerligt försökt att utveckla mottagandet så att studenten som kommer ska möta en bra blandning av struktur och frihet, trygghet och utmaning, säger Andreas Karlsson, leg. psykolog och studenthandledare.

Verksamheten betonar att det som gör dem till en bra arbetsplats är öppenhet, mod att våga vara sårbara och prestigelösa, ha tillit till varandras kunskaper och förmågor samt ett gemensamt ansvar. Detta har möjliggjort att ge stort ansvar till studenter, vilket i sin tur har gett dem möjlighet att växa i sina arbetsuppgifter.

– Fyra av mina närmsta och bästa kollegor har en gång varit mina studenter. Om det inte hade funnits en bra utbildning i regionen, om det inte hade funnits möjlighet att komma ut i arbetslivet, växa och utvecklas här – då hade det inte varit så, fortsätter Andreas Karlsson.

Handledningen och studentmottagandet är högt prioriterat i Region Jämtland Härjedalen, och inom vuxenpsykiatrin har många under lång tid arbetat med att utveckla handledarutbildningar, inspirationsdagar och andra stödmekanismer för att bygga en stark miljö för utveckling från student till specialist.

Utöver det så är bland annat den fina sammanhållningen på arbetsplatsen också något som stärker handledningen, menar Tina Johansson, leg. psykolog och ledningsansvarig:

– Sedan har vi även psykologer på flera nivåer, med stort engagemang för patienterna, för kunskapsområdet och i att förbättra vården, som vi ofta pratar om. Jag tror att det kan ge en bredare insyn i psykologrollens möjligheter, en bredare förståelse för verksamheten och för det jobb vi gör, som kanske lägger på ett lager av meningsfullhet.

Kontakt:

Andreas Karlsson, leg. psykolog och studenthandledare, 070-644 14 66
Tina Johansson, leg. psykolog och ledningsansvarig (PLA), 070-333 15 33

Motivering

”Region Jämtland Härjedalen/psykiatrin öppenvård 1 ger studenter viktiga, inspirerande och givande praktikupplevelser och är en given finalist till Årets studentfavorit. Detta genom en inbjudande, trygg och välkomnande arbetsmiljö där studentens kompetens värdesätts och där praktik kan leda till anställning. Såväl ledning som kollegor visar stort engagemang, omtanke och uppskattning vilket gör praktikplatserna både lärorika och inkluderande. Verksamheten värnar om psykologers roll och alla gör sitt bästa i en verksamhet som kan upplevas som tuff.”

Om priset och kriterier:

Årets studentfavorit | Guldgalan Länk till annan webbplats.

Text: Sara Rönnberg