Olika begreppsbeskrivningar

Det handlar om mänskliga rättigheter. Alla har rätt att fatta beslut om sin egen kropp och ha tillgång till hälso- och sjukvård och andra hälsofrämjande insatser som stödjer den rätten. För att uppnå sexuell och reproduktiv hälsa krävs att sexuella och reproduktiva rättigheter uppfylls. Det innebär att alla har rätt att:

  • respekteras i sin kroppsliga integritet, sitt privatliv och sitt personliga självbestämmande
  • fritt få definiera sin egen sexualitet, inklusive sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck
  • avgöra om och när en vill vara sexuellt aktiv
  • välja sina sexualpartners
  • ha säkra och njutbara sexuella upplevelser
  • välja om, när och med vem äktenskap ska ingås
  • avgöra om, när och hur en vill ha barn och hur många barn en vill ha
  • under hela livet ha tillgång till information, resurser, tjänster och det stöd som krävs för att uppnå det ovanstående, utan risk för diskriminering, tvång, utnyttjade och våld.

(Guttmacher-Lancet-kommissionens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. definition av SRHR)

S – Sexualitet

Sexualitet är en viktig del av att vara människa och något som vi förhåller oss till på olika sätt genom hela livet. Sexuell hälsa är en grundläggande del av människors allmänna hälsa. Det handlar dels om sexuell praktik och möjligheter till njutbara och säkra sexuella erfarenheter men det handlar också om så mycket mer, exempelvis identiteter, intimitet, tankar, attityder och relationer.

R – Reproduktion

Reproduktion och möjligheterna till att bli förälder kan se olika ut för olika människor. En säker och effektiv hälso- och sjukvård före, under och efter förlossning är en förutsättning för en god reproduktiv hälsa. Likaså handlar det om att ha tillgång till säkra aborter och möjlighet att välja preventivmetod.

H – Hälsa

Sexuell och reproduktiv hälsa handlar om att må bra utifrån alla aspekter av sexualitet och reproduktion, att få uppleva välbefinnande såväl fysiskt och psykiskt som känslomässigt och socialt. Det handlar alltså om mer än bara avsaknad av sjukdom eller skada. Vården bör därför ges med en positiv och hälsofrämjande syn på sexualitet och reproduktion.

R – Rättigheter

Alla människor har rätt till en god sexuell och reproduktiv hälsa men för att det ska kunna uppnås måste alla människors sexuella och reproduktiva rättigheter uppfyllas. De baseras på de mänskliga rättigheterna. Det handlar i stort om att alla människor har rätt att fatta beslut om sina egna kroppar, att få utforska och själv definiera sin sexualitet, könsidentitet och könsuttryck och att under hela livet ha tillgång till information, hälso- och sjukvård, andra resurser och hälsofrämjande insatser som stödjer den rätten. Alla människor har också rätt till frihet från diskriminering, sexuella trakasserier, hot, våld och förtryck.

Länsövergripande nätverk

Region Jämtland Härjedalen bedriver ett främjande och förebyggande SRHR-arbete i samverkan med interna och externa aktörer. Regionens Folkhälsoenhet sammankallar ett länsövergripande SRHR-nätverk med representanter från regionens och externa verksamheter. SRHR-nätverket följer utvecklingen inom SRHR-området, diskuterar aktuella frågor och initierar insatser i samverkan.

Hbtqi ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

HB – Homosexuell och bisexuell

Homosexuell och bisexuell handlar om sexuell läggning, alltså vem en blir kär i eller attraherad av. Som homosexuell blir man kär i och attraherad av personer av samma kön som en själv. Som bisexuell blir man kär i och attraherad av personer oavsett kön.

T – Trans

Trans är ett paraplybegrepp som samlar en mängd identiteter, grupper och personer som på olika sätt identifierar sig med begreppet transperson. Gemensamt för transpersoner är att ens könsidentitet och/eller könsuttryck inte stämmer överens med det juridiska kön som en blev tilldelad vid födseln. Trans har inget med sexualitet att göra.

Q – Queer

Queer kan betyda olika saker och olika personer använder ordet på olika sätt. Det handlar om att på något sätt bryta mot samhällets förväntningar om kön, sexualitet eller relationer eller att inte vilja definiera sin sexualitet eller könsidentitet. I förkortningen “hbtqi” handlar queer om identitet, att vara queer.

I – Intersex

Intersex handlar om kroppens könsutveckling och att den inte följer förväntningarna för hur det oftast brukar vara. Det kallas intersexvariationer och är ett medfött tillstånd där vissa variationer märks tidigt i livet och andra långt senare. För vissa personer syns det på könsorganen och för andra inuti kroppen eller vid ett blodprov. Personer som har en intersexvariation kan till exempel vara man, kvinna eller ickebinär. Intersex har inget med sexuell läggning att göra.

Som ett led i Region Jämtland Härjedalens värdegrundsarbete har ett antal av regionens verksamheter Hbtqi- och mångfaldsdiplomering. För att bland annat förebygga stigma rörande psykisk ohälsa och suicid. Genom ökad kunskap och medvetenhet ska verksamheten utveckla ett normmedvetet och inkluderande förhållningssätt som ska bidra till ett professionellt bemötande av patienter och andra besökare samt till en jämlik vård för länets befolkning. För mer information om arbetet och se vilka verksamheter som har Hbtqi- och mångfaldsdiplomerats se HÄR