Inspiration till fysisk aktivitet
All rörelse räknas! Här finns tips på hur du kan komma igång med mer rörelse i vardagen.
Alla mår bra av rörelse!
Det spelar ingen roll hur gammal du är eller hur du rört dig tidigare, du kan oavsett få goda hälsovinster av fysisk aktivitet.
Fysisk aktivitet som behandling
Genom regelbunden fysisk aktivitet går det att förebygga, förbättra och behandla många sjukdomar. Du kan också förbättra din fysiska och psykiska hälsa. I vissa fall är fysisk aktivitet lika effektivt som läkemedelsbehandling.
Vilken rörelse räknas?
All rörelse räknas. Det kan vara gå i trappor, promenader, cykla, leka, springa eller hushållssysslor. Störst påverkan på hälsan får du när du blir andfådd och känner att pulsen ökar, men all rörelse räknas så även en liten förändring kan ge hälsovinster.
Hur kan jag komma igång?
Ett bra sätt att komma igång kan vara att röra dig mer i vardagen. Det kan vara att hoppa av bussen en hållplats tidigare, välja trapporna istället för hissen eller cykla när du ska transportera dig. För att göra det enklare att komma igång kan du planera in rörelse, eller röra dig tillsammans med andra. Det är också bra att ta en rörelsepaus när du suttit länge.
Rörelse i naturen
Att vara ute i naturen kan minska stressnivåer, förbättra immunförsvar och bjuder in till rörelse.
- Samlade tips på promenadslingor i flera kommuner som kan vara ett bra redskap vid FaR-förskrivning
Länk till annan webbplats.. I flera kommuner finns aktivitetsrundor där man genom att följa en specifik slinga stöter på utmaningar utmed vägen.
- Se samtliga aktivitetsrundor i Jämtland på aktivitetsrundan.se
Länk till annan webbplats..
Tärningsspelet
Slå tärningen 3 gånger och gör de rörelser som tärningen visar. Har du ingen tärning kan du själv välja tre övningar.
1 = 10 uppresningar från stol (ställ/sätt dig)
2 = 10 armhävningar mot vägg
3 = 10 ”luft-boxningar”
4 = 10 tåhävningar med eller utan stöd
5 = 10 höga knän med eller utan stöd
6 = 10 stora armcirklar med sträckta armar
För visning av spelet och tärningsrörelserna se visningsfilm under varje rubrik nedan:
Rekommendationer för fysisk aktivitet
Rekommendationer för vuxna
- Pulshöjande fysisk aktivitet
Du bör röra dig på ett sätt som gör att ditt hjärta slår snabbare, att du andas fortare och blir varm 150-300 minuter per vecka. Tar du i så puls och andning ökar mycket kan du få samma effekt med halva tiden.
- Muskelstärkande fysisk aktivitet
Det är bra att du rör dig så att dina muskler blir trötta två dagar i veckan. Det kan vara att göra övningar för de stora muskelgrupperna som rygg, rumpa, lår och armar. Det kan även vara tyngre sysslor så som skotta snö eller arbeta i trädgården.
- Minska stillasittande
När du suttit länge är det bra att ta en rörelsepaus.
- Balansträning
Är du över 65 år eller har en funktionsnedsättning, är det bra att träna balansen flera dagar i veckan. Du kan göra balansövningar som att exempelvis stå på ett ben eller gå i ojämn terräng.
Rekommendationer barn och unga
- Pulshöjande fysisk aktivitet
Barn och unga mellan 6-17 år bör röra på sig minst 60 minuter per dag. Det rekommenderas att barn och unga får hög puls och blir andfådda delar av tiden de rör sig.
- Fysisk aktivitet på hög intensitet
Tre dagar i veckan behöver barn röra sig på ett sätt som känns ansträngande för att göra muskler och skelett starkare. Aktiviteten kan vara att leka, springa och hoppa eller planerad rörelse i skolan eller på fritiden.
Rekommendationerna i sin helhet
- På FYSS webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller i boken FYSS 2021 finns allmänna råd och rekommendationer om fysisk aktivitet. Det finns även information om fysisk aktivitet vid specifika sjukdomstillstånd.
- Du kan också se allmänna rekommendationer på Folkhälsomyndighetens webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (sök på Fysisk aktivitet).