Gå till innehåll

Region Jämtland Härjedalen

Så här arbetar vi

Region Jämtland Härjedalen ställer om till ett processinriktat strategiskt arbetssätt, som välkomnar länets aktörer att samskapa kring färdplanen som tar oss till vår gemensamma målbild för år 2050 från det nuläget vi befinner oss i. Vi lever i en tid med snabba förändringar som påverkar oss på olika sätt och därför är det viktigt att ha ett arbetssätt som går att anpassa, fastän målbilden förblir den samma.

Processinriktat strategiskt arbetssätt

Vad? Hur? Vem? När? tas fram i en process tillsammans med aktörer från offentlig sektor, näringsliv, akademi och civilsamhälle för att skapa ett handlingskraftigt genomförande där alla kan bidra till att nå målbilden utifrån sina roller och uppdrag. Detta kommer att vara ett löpande arbetssätt som skapar tillit, lärande, samhandling samt uppföljning och som ger förutsättningar till att arbeta med länets inomregionala skillnader på ett bättre sätt genom differentierade insatser. Detta ger även nationella myndigheter möjlighet att aktivt vara med i processen eller i efterhand ta del av Jämtlands läns prioriteringar i färdplanen. Vi ska tillsammans arbeta för en hållbar regional utveckling i Jämtlands län utifrån lokala och regionala behov genom att hela tiden sätta befolkningen i centrum, låta ekologin sätta ramarna och använda ekonomin som ett medel och en förutsättning för hållbar utveckling.

3D-illustration av personer som bygger en bro av pusselbitar och ordet success.

Ett flerdelat system av uppdrag och styrdokument

Enligt statliga förordningen (2017:583) om regionalt tillväxtarbete ska regionala utvecklingsstrategin beakta samt ha en relation till ett antal styrdokument, såsom exempelvis Energi- och klimatstrategin. Dessa tillsammans med olika uppdrag och styrdokument i länet är av stor vikt för den hållbara regionala utvecklingen. Ju fler som styrs mot en gemensam målbild, desto starkare blir genomförandet och kraften i förverkligandet av målbilden. Målbilden tillsammans med färdplanen och de strategier/planer och program som kopplas till färdplanen utgör tillsammans den regionala utvecklingsstrategin för länet. Länets aktörer ges möjlighet att utifrån sina mandat och uppdrag formulera mål och prioriteringar och bidra till förverkligandet av den gemensamma målbilden i regionala utvecklingsstrategin.

En visualisering som visar på hur olika organisationers arbeten samt strategier/program/planer är kopplade till målbilden för Regionala utvecklingsstrategin. Den illustrerar detta genom bollar där näringslivet, Region Jämtland Härjedalen, Länsstyrelsen, Ideella organisationer, Kommunerna, Leader/LLU, Mittuniversietet har egna bollar och sedan finns det en boll med en uppmaning till att desto fler vi är som arbetar åt samma håll, dess bättre. Dessa bollar är sedan via streckade linjer koppade till ett mol med texten "I Jämtlands län är befolkningen i centrum, ekologin sätter ramarna och ekonomin är ett medel för hållbar utveckling.". Detta moln är sedan kopplat till en boll som det står "Jämtladsn län 2050 - En nytänkade och hållbar region att leva, verka och utvecklas i".

Exempel:

Region Jämtland Härjedalens och det regionala utvecklingsansvarets flerdelade system för styrning

Målbilden för regionala utvecklingsstrategin beskriver hur länet ser ut år 2050 och ligger till grund för hur Region Jämtland Härjedalen formar prioriteringarna i sina underliggande regionala strategier samt i styrdokumenten för sina uppdrag, se nedan.

  • Regional biblioteksplan för Region Jämtland Härjedalen
  • Kulturplan
  • Regionalt trafikförsörjningsprogram
  • Länstransportplan för Jämtlands län
  • Programmet för Smart specialisering
  • Andra politiskt prioriterade regionala styrdokument

Kontakt

Kontakta oss genom att skicka e-post via formuläret nedan.

Dina kontaktuppgifter
Dina kontaktuppgifter