Livslångt lärande
Förbättra infrastruktur för bättre tillgång till livslångt lärande i hela länet.

Problembild
Tillgången till utbildning på olika nivåer med tillräcklig relevans för arbetslivet skiljer sig åt beroende på vilken kommun i länet man bor. Vikten av tillgång till livslångt lärande ökar i takt med allt större demografiska utmaningar i länet samtidigt som konsekvenserna av strukturomvandlingen nu tilltar.
Utbildningsnivå och utbildningstradition är låg i delar av länet, skillnader finns också i huruvida elever lämnar grundskolan och gymnasieskolan med behörighet. För att möta kompetensbehoven och minska risk för framtida arbetslöshet behöver fler klara gymnasiet. Utan en väl fungerande infrastruktur för livslångt lärande i hela länet saknas beredskap och kapacitet att kunna möta framtiden på ett hållbart sätt.
Syfte
Främja likvärdiga förutsättningar för lärande i hela länet och under hela livet samt stärka förutsättningar för ökade kopplingar mellan arbetsliv och utbildning.
Exempel på insatser
- Förbättra tillgängligheten till olika typer av utbildning för medborgare och arbetsgivare
- Förbättra genomströmning inom grund- och gymnasieskola samt utveckla smidigare övergångar mellan olika utbildningsnivåer/former (ex. gy-vux-folkhögskola)
- Främja tillgång till högre studier för fler
- Stärka samverkan mellan utbildning och arbetsliv
- Stärka förutsättningarna att använda validering i syfte att underlätta kompetens-försörjning och livslångt lärande