60 - 1177 och Ungdomsmottagningen startar onlinechatt - ska öka tillgängligheten
I dagens avsnitt dyker vi in i spännande förändringar inom vården där två nya digitala ingångar öppnar upp för medborgarna - 1177 Direkt och Ungdomsmottagningen Online.
Vi lever i en tid av digital omställning, och dessa två initiativ är banbrytande när det kommer till att erbjuda medborgarna en smidigare och mer tillgänglig vård. Vi utforskar hur 1177 Direkt och Ungdomsmottagningen Online kommer att förändra landskapet för vården i regionen och göra vårdtjänster mer tillgängliga för alla.
Vi kommer också att ta upp exempel på hur digitaliseringsprojekt möjliggör för samverkan över gränserna mellan olika vårdenheter och professioner som lär sig att samarbeta på ett effektivt sätt, vilket i slutändan gynnar patienterna och skapar en mer sammanhållen vårdprocess.
Dessutom kommer vi att diskutera hur medarbetardrivna arbetssätt spelar en central roll i omställning och utveckling. Genom att lyssna på de som arbetar inom vården och inkludera deras perspektiv kan vi skapa system och verktyg som verkligen möter behoven hos både vårdpersonal och patienter.
Så häng med oss när vi utforskar framtidens vård i Region Jämtland Härjedalen. Tillsammans skapar vi en framtid där vården är tillgänglig för alla, när som helst och var som helst.
Produktion: Poddverandan i Östersund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - November 2023
Transkription
Medverkande tituleras i transkriberingen:
- AG - Anna Granevärn - T.f. Sjukvårdsdirektör
- AS - Anna Sjövall - Verksamhetsutvecklare
- YL - Ylva Lundstedt - Verksamhetschef 1177
- HL - Håkan Lundqvist - Programledare
HL: Ja, men vad spännande det är idag i det här avsnittet av ”Vårdens utveckling i Region Jämtland Härjedalen”. Vi har två gäster med oss här idag plus de ständiga gästerna. Anna Granevärn tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.
AG: Stämmer bra det.
HL: Tänk att jag fick till det där den här gången, var inte det härligt. Anna Sjövall verksamhetsutvecklare.
AS: Ja.
HL: Ja, och så är de gästerna som jag pratar om. Ni ska få presentera er själva, vi börjar med dig.
YL: Ylva Lundstedt heter jag, verksamhetschef på 1177-telefon.
HL: 1177 på telefon. Ja då skiljer det sig alltså. Vad är skillnaden mellan att vara på telefon och vara på 1177? Så vi benar ut det.
YL: Ja, vi har olika ansvarsområden inom 1177 i regionen, så kommunikationsavdelningen ansvarar för skriften via 1177 och vi har de digitala tjänsterna på e-tjänsterna. Sen har vi telefonin också.
HL: Så är du liksom chef över när man ringer till 1177, är det du som basar över alla som jobbar?
YL: Ja.
HL: Vad kul att du är här, och du har ju varit med om något särskilt även vår. Vi ska komma om det till dig alldeles strax, och så har vi dig.
CGL: Ja Catharina Gützkow Lindström heter jag och jag är verksamhetschef för ungdomsmottagningen i Region Jämtland Härjedalen.
HL: Och ni är jättevälkommen båda två. Varför har vi er båda med?
Jo, för att just den här veckan och speciellt idag för dig då Ylva, jag vet inte om det är så för dig också på ungdomsmottagningen Catharina. Så dras det i gång två digitala ingångar för medborgarna?
YL: Det stämmer.
HL: Ja, det stämmer bra. Det är samma dag alltså.
YL: Nej, vi är lite före här. Ja.
HL: På 1177?
YL: På 1177.
CGL: Vi får en hel veckas frist. Och kommer i gång på måndag.
HL: På måndag och då heter ungdomsmottagningen bara så att invånarna förstår vad de ska vända sig till, vad ska man leta efter?
CGL: Ja, vi har valt ungdomsmottagningen online, namnet kommer sig av att i många andra ungdomsmottagningar i landet kallar de sig så, så vi har tänkt att igenkänning är. bra.
HL: Så att bygga ett varumärke så att så att det fäster ordentligt så att människor fattar.
CGL: Ja, vi tänker att det är bra, så.
HL: Ja, och Ylva vad kallas er digitala ingång till vården? Som har premiär idag.
YL: Den kallas 1177 direkt.
HL: 1177 direkt och idag är det 14 november. Det är det som är det heliga datumet för er på 1177 direkt. När du kom in här så var du lite så där pirrig och nu ska jag bli lite personlig för du sa så här: ”jag har varit med om en förlossning” Beskriv vad du har varit med om.
YL: Vad har jag varit med om på morgonen här tillsammans med mina kära medarbetare? Vi har förberett under en tid här nu för att ta emot våra vårdsökande digitalt. I morse kl. 8 då öppnades möjligheten via telefonsvaret. Att när man ringde till oss så fick man två olika val. Vill du prata med en telefonsjuksköterska eller vill du chatta med en sjuksköterska på 1177 direkt?
HL: Och hur var det då sitt sitta där i realtid och vänta på att klockslaget rullar i gång?
YL: Ja, nu skulle vi ha haft med oss Åsa Lindgren här. Sjuksköterskan som tog emot vår första chattande medborgare. Det var jättenervöst. Samtidigt så var det en otroligt skön känsla. Vi testade telefonsvararen som vi hade beställt och Bank ID, att allt funkade. Alla inställningar som vi hade konfigurerat, och vi hade funderat på och tagit många varv på alla möjliga konstellationer och allting satt. Så vi var jättejätteglada kl. 08.08 och vi konstaterade. att allt fungerade.
HL: Men det är ju någonting högst mänskligt, liksom, med att man kanske är lite pirrig och lite nervös och så där. Kommer allting att funka? Man håller på att förbereda sig månader, i det här fallet kanske ännu längre tid, och testar sig fram och medarbetarna ska vara med på tåget och allt sådant där, så det är väl klart att man kan ligga lite sömnlös natten till idag.
YL: Visst har det varit så, nu ser man svarta ringar under ögonen här.
HL: Jag tycker inte du ser ut som om du har svarta ringar under ögonen, men jag är likadan, jag tror vi människor är så. Är inte du det Anna Sjövall?
AS: Man blir nervös? Ja, jo, det känns igen, ganska mänskligt.
HL: Ja man ligger och skruvar lite på sig och har svårt att somna. Hur ska det gå? Sen kommer förlossningen, när man märker att allting funkar, pustar ut och liksom släppa hela vägen från höften och uppåt.
Om vi fortsätter prata lite grann om 1177 direkt.
Hur har det varit det här arbetet med att liksom skapa den här digitala ingången?
YL: Om man tar det ett steg tillbaka så är det ju nationellt så, att det finns ju många olika lösningar på 1177 direkt och vi i vår region har haft ett arbete där det har varit väldigt många som har varit involverade och det har varit otroligt bra. Vi har jobbat väldigt nära med Ungdomsmottagningen också. I och med att vi är de som. Startar upp nu i närtid då som har den här möjligheten att kunna erbjuda de här ingångarna in. Så det har varit mycket arbete och det har varit hårt arbete, väldigt roligt och väldigt, väldigt nödvändigt för våran Region.
HL: Varför är det nödvändigt då?
YL: Det är ju utifrån den tid vi lever i. Vi har ju också sett att det är många som önskar att komma i kontakt med. Vården inte bara via telefon, utan via en enklare väg in, en digital väg in.
HL: Det kanske är många som pustar ut, för det är ju ändå tjugotjugotre och att här gäller det att hänga på, tåget gick för länge sen, så vi kan ju inte stå kvar där borta och titta på nu. Utvecklingen ramlar på. Det finns ju grupper i samhället som inte är digitala, det ska vi komma ihåg, men då finns det väl andra kontaktvägar in.
YL: Absolut. Vi kommer aldrig att släppa vår telefonrådgivning. För dom som inte har möjlighet, som kan eller som verkligen bara känner att jag inte orkar prata med någon idag. Då är det här en möjlighet att kunna ta kontakt och få råd och stöd.
HL: Och vi har ju generationer som växer upp som har liksom vi brukar kalla dem den mobila generationen, så slitet det där uttrycket, men där vanor ser ut på ett helt annat sätt än för. Mig eller mina gamla föräldrar en gång i tiden och så vidare, så att här gäller det att hänga på.
YL: Visst är det så, sen vill jag också säga att i dess nuvarande form så är det en ganska enkel lösning. Det är telefonsjuksköterskorna på själva 1177 som du möts av och vi ger råd och bedömning av symtom och om det är möjligt hjälper vi till att boka tid på din mottagning samma dag. Om det bedöms akut för dagen. Men det här är ju någonting som vi verkligen hoppas att vi kan utveckla så att det blir bredare och större. Att vi kan erbjuda mer och kompletterande vård i det här forumet det är ju ambitionen, så att vi börjar lite smått men hoppas att kunna utveckla och göra någonting riktigt användbart och riktigt bra av det här.
HL: Hur säkrar ni kvalitén då på det här då så att man liksom kan vara säker på att allting fungerar? Ibland kanske man skriver något man inte riktigt förstår som patient själv, om man ska beskriva sitt ärende eller vad det är för någonting. Förstår du vad jag menar?
YL: Vi har ju gjort ett upplägg där det bakom chattarna alltid finns en person, en sjuksköterska. Vi har ju begränsade öppettider, inte som andra regioner, att man kan påbörja ärenden när som helst på dygnet, utan vi har öppet chatten för att kunna starta upp då helgfria vardagar 8 till 16 och då finns det alltid en sjuksköterska bakom varje råd och bedömning där.
HL: OK som håller ett vakande öga? Kan man säga så?
YL: Ja
HL: En slags kvalitetssäkring så att det inte drar i väg åt något annat håll.
YL: Vi har fantastiska medarbetare.
HL: Ja, men om vi uppehåller oss kring medarbetarna för att är det någonting Regionen vill så är det ju att förändring ska ju ske, och den ska vara medarbetaredriven? Hur har medarbetarna varit med på tåget?
YL: Alla har fått tycka till och tycker till ständigt och i och med att vi ser det som en början så finns ju möjligheten att vara med och kunna påverka hela tiden. Sen så har vi ju två superanvändare så att vi har två av sjuksköterskorna som kan lite extra mycket om själva systemet då. 00:10:08
HL: OK! Så kallade superusers. Anna Sjövall när du hör det här, du som är verksamutvecklare, vad tänker du?
AS: Men jag tycker det är roligt att ni har kommit i gång, för det har varit en lång process och det tar tid med utveckling också för att man ska säkra alla arbetssätt och alla rutiner ska sitta och så. Det är ju jätteroligt att ni är i gång verkligen.
HL: Ja och kom första chatten exakt när ni öppnade Hade folk förstått?
YL: Ja vi satt där och väntade.
HL: Och sen har vi då UM (Ungdomsmottagningen) som har en vecka till på sig innan ni lanserar eran ingång till er.
CGL: Det stämmer ja.
HL: Och hur har det varit där då?
Ylva säger att ni har jobbat mycket ihop. Hur har det varit för er på UM då? För ni har ju en liten annan målgrupp, en yngre målgrupp kan man väl säga 13-.23 eller?
CGL: 13 till och med 22.
HL: 22 har ni sänkt för jag trodde det var 23.
CGL: Ja, det är till och med den dagen jag har fyllt 23.
HL: Tack för att du klargjorde det.
CGL: Ja, men det är samma åldersgräns som vi har för alla våra mottagningar, fysiska mottagningar också så att den kör vi samma.
HL: Och hur skulle du vilja beskriva det här arbetet och nyttan? Vad kommer nyttan att vara?
CGL: Oj, ja, jag skulle vilja säga vi har hållit på också i ganska många år, och funderat på hur chatten skulle se ut, och då har vi ju jobbat tillsammans med andra ungdomsmottagningar i resten av Sverige som har kommit lite längre. Eller som inte gjort så bra utan fått börja om, och så, vi har ju jobbat med det här i perioder. Sen liksom kanske inväntat någon tjänst som skulle kunna passa till det här. Och så fick vi ju nys om den här 1177 direkt och vi tog kontakt, det har blivit fantastiskt bra att få samverka kring det här.
Jag kände just det när du berättar nu hur tufft det var i morse då tänkte jag, nu hinner hon lugna ner sig tills det är dags att jag ska börja. Det har varit ett jättefint utbyte, även om vi kommer ha lite olika tjänster. Ja, på vår digitala ingång då. Ja alltså ungdomsmottagningen online.
Den kommer då att innefatta dels då en chatt som är live under en viss tid och det är eftermiddagar 13 till 16,30 och då får man alltså svar utav antingen en sjuksköterska med barnmorskekompetens eller så en kurator som man kan välja. Och så kan man då chatta alltså om allt möjligt.
Vi har inte satt några liksom regler för vad man inte kan söka förut, utan det kan vara högt och lågt. Tänker vi. Det kommer att det kan komma vilka funderingar eller frågor som helst. Det kan vara allt från öppettider till att jag har någon fundering över min kropp eller hur jag mår, eller jag kan inte sova. Alltså oavsett vad det är så kan man ställa frågan och det som är lite fiffigt i det här tycker jag det är att om jag väljer en sjuksköterska med barnmorskekompetens och sen under chattens gång så kanske jag upptäcker att kanske både som vårdgivare och som person som söker, att nej, men det här vart ju fel.
Det var ju fel person.
Då kan vi i det här systemet faktiskt lotsa in dem i den andra chatten, för den kommer att pågå samtidigt.
HL: Alltså i den andra chatten, vad menar du med det?
CGL: Kurator om du som har sökt, man kan nämligen välja i den här tjänsten. Vem vill du chatta med?
HL: Vi säger att jag är 15 år ung kille och vill prata med en kurator så upptäcker ni att, nej, han behöver ha någon annan profession.
CGL: Ja kanske utöver det kanske kommer fram någonting annat också. Ja, eller tvärtom, och då kan vi liksom bjuda in till den andra chatten så att personen inte själv behöver söka om, och det känner vi är jättebra. Det är ganska svårt ibland att veta, vilken yrkesgrupp ska jag träffa nu då? Så det är den ena delen och den kommer ju då vara bemannade en viss tid precis som på 1177 direkt då.
Men sen har vi den här funktionen att du kan skicka dygnet runt, ett meddelande ja, men som ett mejl ungefär där du kan beskriva också vad du vill.
Det som är viktigt i den bara det är att det inte finns någon akut omhändertagande. Så är det, så att om man faktiskt behöver hjälp här och nu, då kommer man att bli rekommenderad att antingen om det är väldigt akut ringer 112, men i annat fall ringa 1177. Men det får man svar på inom 2 helgfria vardagar och sen kommer man också att kunna förnya recept på preventivmedel så det är som flera delar där och så finns det andra delar där det handlar om att ja, men önskar du boka tid och då är det en länk till våran tidbok som vi har i 1177 som vi redan har idag.
HL: Okej, men om man uppehåller sig lite grann vid att ni har samverkat brukar ni alltid samverka?
CGL: Ja, den är ju lite kuggfråga.
HL: Ja, ni får säga nej eller ja.
CGL: Ja, men jag skulle vilja säga vi har mer och mer samverkat, och jag känner att med den här samverkan så kommer vi att samverka ytterligare mer framöver, för det har varit väldigt, väldigt hjälpsamt.
HL: Ja, och varför jag ställer frågan är för att vi har pratat rätt mycket om stuprören inom myndighetsvärlden och den existerar också på Region Jämtland Härjedalen, målet är ju mer samverkan för att få till hängrännorna istället, och då kanske ni är jättebra exempel på det. Hur kom det sig då att ni sökte er till varandra?
CGL: Jag skulle vilja säga i vår organisation så sitter vi rätt nära varandra. Vi är ju som lite udda fåglar kan man väl säga. Ja, så vi har väl liksom suttit med i samma ledningsgrupp, så det var väl så vi lärde känna varandra lite grann. Men sen i och med att den här tjänsten som vi då köper för den digitala ingången, då blev det ju intensivt så att nu har vi ju suttit med i möten varje vecka. Och där vi har kunnat ge varandra om väldigt, väldigt bra tips och det som är så fint med det. Det är att du kan ställa dig utanför och se, man blir gärna lite insnöad när man är inne själv i sin verksamhet. Man ser inte liksom det som är utanför. Där har vi, tycker jag, hjälpt till.
YL: Ja, jag kan bara instämma. Det har varit jätte, jättevärdefullt.
HL: Men alltså, jag går tillbaka till ordet samverkan för att det du pratar om. Det är att ha relationer och för att kunna ha relationer måste man ju träffas ibland och ses. Prata, och därefter förstå att ja, men här har vi ju en möjlighet att göra någonting tillsammans. Håller ni med att det att det kan vara en utav nycklarna för att liksom hitta vägen fram?
YL: Eftersom vi inte har samma, vi har inte samma tjänst. Så har det ändå, liksom i och med att vi har kunnat prata om tjänsten så har vi kunnat sett ändå det som är lika och det som inte är lika och hur vi kan i sådana fall komplettera varandra lite grann, så att jag upplever att det man får inte vara rädd för att ge sig in i samverkan med någon som inte jobbar med samma.
CGL: Jag tycker det där var väldigt huvud på spiken och jag skulle bara vilja lägga till nyfikenhet generellt.
HL: När det gäller samverkan var inte rädd. Var lite nyfiken skulle jag vilja säga, utveckla mera.
CGL: För det där tycker vi är lite spännande för att plocka bort rädslor och ängslan och sådant där. Nej, men jag tänker ofta det och om man ser hela vårdapparaten och hur det fungerar i alla stuprör. Det finns ingen som har fullständig kontroll på vad alla gör. Men de här samarbetena som brukar det är enligt min erfarenhet blir de bästa och ger bäst resultat. Det är när man sätter sig in i den andres behov och verksamhet. Och vad kan jag göra för dig och för att kunna göra det måste man vara en liten nyfiken.
HL: Ibland kanske man måste ta på sig en lite större kostym än vad man behärskar. Det man kallar utmaning. Det här är en ny utmaning. Jag måste lära mig någonting nytt som leder till någonting. Anna Granevärn, här har vi ju två utmärkta exempel på hur man löser knuten med samverkan, man träffas.
AG: Precis och jag. Jag blir lite extra glad för att det här är ju någonting som vi inte har pratat jättemycket om, att driva utvecklingsprojekt med olika saker, men tillsammans i samverkan. Jag tänker lite grann på genombrotten som Sjövall sitter i, där vi har många utvecklingsarbeten parallellt, men det här har vi inte pratat så mycket om tidigare. Att vi gör olika saker och hjälper varandra samtidigt när vi driver utveckling så det fastnade lite hos mig här, spännande.
HL: Vad kul! För att kan det vara så att man sysslar med en verksamhet och så sysslar man med en annan där borta och sen vet man inte så mycket om den andra. Men när man väl ser så träffas och börjar prata så inser man ja, men här skulle jag kunna bidra med något från min verksamhet som kanske funkar hos er också?
Hur får man då resten av regionens vårdapparat att anamma detta?
CGL: Ja, det som jag tänker att vi har väl ändå du och jag har stöttat varandra där eftersom vi ändå plötsligt hittat någon bekväm relation som du sa, eller samverkan till varandra, och då kan man dra nytta av varandra för man blir liksom starkare. Annars har vi varit lite ensamma i våra roller och kan känna mig. ”Oj, är det bara jag som tänker på det?”
HL: Du beskrev ju er som en udda fågel. Men kanske inte udda ändå.
CGL: Men just det här att när man sitter kanske i olika sammanhang så tänker vi att det här är nog jag som har missat, eller det här är bara jag som inte förstår eller nu är jag utanför, så det har jag känt. Styrkan nu att faktiskt kunna våga ställa också de ”dumma” frågorna och outa sig lite och det upplever jag att när vi i våra ledningsgrupper har börjat med det, för det har faktiskt du och jag försökt att vara lite sådana. Så skapar det ju väldigt härlig stämning och så får man bjuda på det då.
HL: Det här är så jäkla kul att höra för att det här har vi också ett lyft i något sammanhang i någon podd. Just det här med modet att när du säger den dumma frågan att faktiskt våga blotta sig lite grann och inte vara så ängslig för om någon annan tycker någonting. Men herregud, kan inte du hjärnoperationer eller herregud kan inte du det utan att man liksom vågar vara lite sårbar, det man är ute efter är ändå utveckling? Anna det här modet, hur ska man vrida upp temperaturen på det så att fler vågar vara mer modig?
AG: Ja, men vi behöver vara tillåtande och vi behöver jobba tillsammans och det kanske är ett jättebra sätt att blanda lite också mellan verksamheter, att ha lite utbyten, att lära av varandra, då är det kanske inte så konstigt att fråga om man inte är i sin vanliga verksamhet heller. Då kommer det helt naturligt.
HL: Ja, och utifrån det så kommer det kanske utveckling, vad spännande. Du ska i gång om en vecka Catharina och Ylva låg då som hon beskrev en halv natt och beskrev det som att det äntligen var ”förlossning”, klar här på morgonen och den 20:e ska ni i gång. Hur kommer den här veckan att vara för dig på sluttampen här?
CGL: Jag kommer att dra nytta av Ylva på något sätt, det har jag redan gjort idag.
HL: Jaha, så att det är i full gång?
CGL: Nej, men det är väl acceleration? Absolut, så att jag kommer nog också vara ganska sömlös på natten mot måndag. Men det är acceleration, för nu kan ju vi också rätta till det då som inte Ylva har riktigt hunnit. Vi kan ju dra lite nytta av det.
HL: Ja, men är inte det bra?
CGL: Jo, det är jättebra, det känns jättebra.
HL: Att dom får gå lite före så där och ni märker någonting och så pratar ni ihop det så blir det en liten höjning där borta hos er på UM, men medan vi står här och pratar så flyter det upp ett gammalt blysänke som kallas tidböckerna. Vad är det för någonting?
AG: Ja, men vi har ju ett dilemma i vården med olika ingångar och olika mottagningar och någonting som vi har pratat om i väldigt många år är de här flödena vi har på telefon och sedan behöver man träffa någon på hälsocentralen. Telefonköerna på hälsocentralen kan ge man kanske ringer till 1177 och Ylvas gäng för att det är lättare att komma fram och smidigt. Man får en rådgivning. Kanske är jag inte säker på att jag behöver ett besök. Det finns många olika sätt att vägar, men om Ylvas sjuksköterska bedömer att den här personen behöver träffa någon på en mottagning. Då vill vi ju inte göra den bedömningen en gång till i en annan telefonkö, utan vi skulle ju vilja att den personen kan bokas in helst på sin hälsocentral eller mottagning där man ska gå och det här hade ju varit fint att få till när vi samtidigt tittar på alla olika förändringar.
HL: Ylva du lyser upp lite grann nu när vi pratar om det här finns det färdig lösning och i såna fall vad sitter det i att vi inte får loss det? YL: Ja, det här är ju? Vad ska man säga, en problematik som jag också har hört talas om ända sen jag började på regionen för 5 år sen som Catharina nu ska hjälpa till och vara en liten pilot i att vi ska se hur vi kan lösa digitalt.
HL: Så nu gör du något litet. Försöksprojekt helt enkelt?
YL: En liten pilot här framöver för tidböckerna som de kallas. Det är ju tider hos läkare på hälsocentralerna helt enkelt, som bokas av personalen på hälsocentralerna, men även ungdomsmottagningen har ju dessa tidböcker.
HL: Anna sjövall, varför har inte det här skett tidigare?
AS: Oj bra för fråga alltså nej, jag jobbade på en central för massa år sen. Då pratade man om det redan då och det gjordes faktiskt tester från 1177. Att dom bokade dom första tiderna på morgonen på en hälsocentral om man bedömde det ja, så det har provats och man det har runnit ut i sand av olika skäl, men jag tror att alla är överens om att man vill, man vill gå åt det hållet så för patienternas skull som ska slippa sitta och säga samma sak två gånger men också kanske för personalen slippa ha ett telefonsamtal extra i kön. När bedömningen redan är gjord. Men, men så länge jag har jobbat som sköterska i den här regionen så har vi pratat om det.
HL: Okej, är det slutsnackat snart, eller?
YL: Nej, ja och för min del och för telefonsjuksköterskorna på 1177 är det inte det? Nej, vi önskar ju att det ska vara en väg in.
HL: Det var det jag menade med slutsnackat, att man ska slippa dra det där två gånger. Men har ni hittat då någon samverkan mellan 1177 direkt och Ungdomsmottagningen online då kring det här?
CGL: Ja, eftersom jag också har varit med i den här dialogen och lyssnat och så tänkte jag att ”varför gör vi inte en pilot då med oss?” Och då har ju inte vi möjligheter till att öppna upp för läkartider, för vi har lite för lite läkartid, men däremot att kunna boka till en barnmorska eller boka till en kurator. Det ser jag absolut kan vara möjligt just för att ungdomen ska slippa att behöva ta ny kontakt för vi vet att vi tappar en del ungdomar när vi hänvisar vidare så är det inte så säkert att man orkar ta en ny kontakt. Utan, oavsett om det är då digitalt eller om det är fysiskt, ibland så följer vi också fysiskt just för att säkerställa att det här verkligen blir av.
HL: Men det är väl också en kvalitetshöjning? Jag kan fungera likadant. Min andra kontakt med Skatteverket kanske inte alls känns så där jätteroligt att behöva ta en och dra storyn igen. Nu har inte jag så mycket kontakt med Skatteverket alltså. Ni vet det var bara ett exempel för att det handlar ju också om ett mänskligt beteende. Någonstans beror ju så klart på allvarlighetsgraden så klart så den största förtjänsten här då Anna Granevärn det är både för medarbetarna och för medborgarna.
AG: Ja, det blir ju en vinst för båda och med våra bekymmer att bemanna och klara köer och annat och väntetider, telefon och liknande så är ju det här ett jättebra sätt som inte kostar oss någonting egentligen utan vi bara tjänar på det.
HL: Då hoppas vi att den här ska vi kalla det pilot. Ni gjorde det själva här att det faller väl ut och så kanske det blir dags att så fint som det heter. Implementera då i några verksamheter för att. Fortsätta utveckla och se till att det kommer på plats.
AG: Ja men precis.
HL: Okej ni samverkar men ni har lite olika inriktning på verksamheterna. På Ungdomsmottagningen finns det någon specifik sådan där liksom särskild utmaning som ni har sett?
CGL: Vi har ju sett att under pandemin så har ju fler unga fått eller skaffat själva bank ID eller Freja ID som krävs för att gå in och använda sig av både 1177 och .se tjänsterna och nu även då den här digitala ungdomsmottagningen. Så att vi förstår ju att vi har ju en grupp unga där ute som inte kommer att kunna gå in den här vägen så att vi behöver se till att vi når dem. Därför är det fortfarande viktigt att ha telefon för de som önskar det, men vi vill ju också komma ut nära ungdomarna med våra närmottagningar. Så nu gjorde jag lite reklam för dem också.
HL: Att du gjorde du rätt i, tycker jag. Ja just det, men vad innebär det här då ska ni ut och kampanja ska ni förklara för ungdomarna hur det fungerar när man skaffar bank ID och Freja ID för att komma i kontakt med er och så vidare.
CGL: Ja, den är ju jätteviktig för dom unga som har den relationen till sina vårdnadshavare, men vi vet ju att det är ju inte alla som har det. Så att vi behöver ju se till att vi även hittar dom, att dom hittar vägar till oss snarare då.
HL: Men oavsett om man kommer åt det via Ungdomsmottagningen online, så är ni ändå alltid tillgängliga. Och mamma och pappa behöver ju inte veta.
CGL: Nej, nej precis, utan har du bank ID och går in så är ju det sekretessbelagda uppgifter i hela vår chatt så att vårdnadshavare eller andra vuxna kan ju bara gå in och titta på tjänsterna. Men man kan inte använda dem för då är det bromsat. Det är jätteviktigt. Vad bra att du tog upp det.
HL: Tack! Det är ju så himla kul att få höra om de här Onlineverksamheterna och om vi kallar dem de digitala portarna som ni öppnar för. Allmänheten och får med medarbetarna och den här samverkan som ni har hittat med varandra. Tack för att ni delar med er jättekul. Vi har ju också någonting som heter hälsosamtal i den här podden. Visste ni om det?
YL+ CGL: Jag har ju lyssnat.
HL: Vi snackar lite, träning, motion och lite så där och mat och havregrynsgröten står ju som spön i backen hos Sjövall och Granevärn varje morgon. Själv åt jag chiafrögröt på morgonen.
AG: Var det gott.
HL: Nej. Men min fru frågade ”ska du ha chiagröt? ” Ja ja, jag kan prova sa jag och så låg de där i fil över natten i kylskåpet. Jag tyckte inte det var så gott, men ska tydligen vara bra. Man kan säkert göra det på många olika sätt, så det är väl bara att laborera med ingredienserna, men jag öste mango och blåbär över.
AG: Men det behöver ju inte blandas med fil. Du kan ju blanda det med något annat. Jag brukar ha lite chiafrön, lite havregryn och sen blandar jag ihop det med lite god kvarg och kanske lite havremjölk eller någonting.
HL: Ja, det tar jag till mig. Jag ska testa det, tack, så då fröerna bli något slags komplement känner jag. Ja, det är nödvändigt.
AG: Sen kan du ringla på lite, god honung.
HL: Det brukar jag göra, överdriva faktiskt. Det är så gott med sött. Idag ska jag åka skate uppe på Nationalarenan som har haft öppet nu några dagar. Skitbra förutsättningar, förlåt svordomen jag var tvungen att ta till det uttrycket för jag tycker det är så bra. Vad ska ni pyssla med idag? Blir det någon motion för eran del? Granevärn?
AG: Jag har varit ute och skejtat en dryg timme, växlade lite med stakning faktiskt. Det är ju dags. Nu att börja staka.
HL: Bra jobbat Granevärn. Sjövall, löpningen, vinterlöpningen?
AS: Ja den är i gång. Det har ju kommit lite snö kan man ju Säga ja, men broddarna är framme, så jag springer.
HL: Ja bra, vad blir det idag då?
AS: Det kan bli löpning eller så blir det styrkepass ikväll. Vi får se det beror på lite logistik.
HL: Jag förstår! Ylva, ja, jag vet ju att du, nu får du rätta mig om jag har fel, eftersom jag känner dig lite grann sen tidigare. Visst är du Yogafantast?
YL: Ja!
HL: Är du det fortfarande?
YL: Jag håller i min yoga, det gör jag, sedan många år tillbaka så att det blir något litet pass här framåt eftermiddagen kvällen.
HL: Men, du har väl också varit instruktör?
YL: Jag är utbildad i yogalärare.
HL: Kör du kurser fortfarande och sådant där eller tolerant.
YL: Tyvärr, jag gör inte det. Nej, det gör jag inte. Nej. Men för egen del så jag var tvungen att sätta den på paus här när det vart pandemin. Det vart mycket regelverk som skulle hållas och han helt enkelt inte med men.
HL: Du tar hand om dig själv?
YL: Jag tar hand om mig.
HL: När man håller på med yoga äter man något särskilt då.
YL: Nej nu äter jag inte så mycket kött i vanliga fall heller, men nej.
HL: Jag har ju provat yoga någon gång och det är för er som tycker att det ser ut att. Utom att det är enkelt så kan jag faktiskt stryka under på att det är det inte. Jag var otroligt slut efter ett yogapass för jag ville testa. Det var otroligt jobbigt, så att hur är det med dig då, Catharina? Vad har du på tapeten?
CGL: Ja, jag tänkte nog inte ha någon sådan där motionspass förutom snöskottning. Väldigt mycket snöskottning idag, så nu kommer jag gå hem och skotta snö och sen tänker jag nog ägna mig åt min keramik. Jag håller på rätt mycket med lera så det brukar liksom gå en stund att jag måste liksom jobba med leran och den kan vara lite aggressiv. Man får slänga leran och få ur luften ur den. Det är jättebra.
HL: Har du sådan här drejskiva?
CGL: Nej, jag formar. Kan vara allt från kroppsformer till. Jag har en snippparad hemma.
HL: En snippparad?
CGL: Det är min lilla, jag älskar att göra snippor.
HL: Men du snöskottning är ju det dåligt, passa ryggen bara, den där medvridningen du vet. Det är lätt att man hamnar på en sjukvårdsinrättning om man får ett ryggskott. Lycka till numera era projekt framåt.
YL+CGL: Tack så mycket.
HL: Ha det så gott. Och tack till er också Sjövall och Granevärn, ständiga medlemmar i denna podd.
AS+AG: Tackar. Tack tack.