76 - Förändringens vindar och ny direktör
Välkommen till höstens första avsnitt av podcasten "Vårdens utveckling i Region Jämtland Härjedalen"!
I detta avsnitt har vi glädjen att gästas av ingen mindre än Johannes Hörnberg, vår nya digitaliseringsdirektör. Johannes har sin syn på digitalisering inom vården - han lovar inte fler tekniska mojänger, utan vill istället fokusera på att få de redan befintliga verktygen att fungera bättre i våra verksamheter.
Johannes ser verksamhetsutveckling som en process där människor står i centrum och gör det viktiga arbetet. Hur kan vi underlätta deras vardag genom rätt stöd och verktyg? Vad innebär digitalisering egentligen för vården i Jämtland Härjedalen? Detta och mycket mer utforskar vi tillsammans i höstens första avsnitt.
Missa inte chansen att lyssn på ett inspirerande samtal om framtidens vård och hur vi kan driva utvecklingen framåt
Tune in nu och ta del av en spännande diskussion!
Produktion: Poddverandan i Östersund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Augusti 2024
Transkription
Medverkande tituleras i transkriberingen:
- AG - Anna Granevärn - Hälso- och sjukvårdsdirektör
- AS - Anna Sjövall - Verksamhetsutvecklare
- JH - Johannes Hörnberg - Digitaliseringsdirektör
- HL - Håkan Lundqvist - Programledare
Håkan
Då rullar vi på. Vårdens utveckling i Jämtland Härjedalen är tillbaka efter en liten sommarledighet. Anna av Granevärn är här.
Anna G
Jag tycker vi är starkt tillbaka här efter sommaren. Vi var ju ganska bekymrade hur det skulle gå i år med bemanningen och allt som skulle kunna hända. Vi får väl konstatera att det har trots allt gått bra. Det har varit en arbetsam, slitig sommar för många, men det har ändå gått bra.
Håkan
Ni har haft veckouppdateringar har jag sett och kommunicerat läget till allmänheten och även medarbetarna.
Anna G
Ja, precis. Och kommunerna träffar vi också en gång i veckan. Fackliga och olika ledningsfunktioner.
Håkan
Men det är många medarbetare som har jobbat stenhårt på sjukhuset, det förstår man ju.
Anna G
Ja!
Håkan
Något du Vill säga till dem?
Anna G
Ja, det väl ett stort tack för allt engagemang och arbete.
Håkan
Går det att dra några slutsatser i dag?
Anna G
Det gör det inte, för augusti är inte slut. Vi har fortfarande lite semesterperiod och vi har fortfarande utmaningar med bemanningen både nu och framåt under hösten. Men vi kommer att följa upp sommaren efter augusti.
Håkan
Ja, det blir spännande och vi ska kanske snacka lite mer om utmaningarna som ni står inför inom sjukvården i avsnittet. Anna Sjövall. Hej på dig! Välkommen tillbaka! Hur står det till med dig?
Anna S
Ja, men första veckan efter semestern har jag kanske lite att komma i kapp.
Håkan
Om du beskriver känslan så hur är första veckan? Jag tror många kan känna igen sig i att man kanske kommer in lite förvirrad och inte riktigt vet var ska jag starta någonstans? Vilken boll ska jag börja plocka i?
Anna S
Precis, nämen lite så är det väl, jag vill komma i kapp med mejlen, läsa dem, försöka skaka i gång hjärnan och se vad var det jag höll på med innan sommaren som jag ska ta tag i nu?
Saker som man sparade innan som man tänkte.
Men jag kommer på det. Ja nej men det är väl det. Men det är ju kul att vara med.
Håkan
Kanske är det bra att känna så för då kanske man på riktigt har kunnat vila sig på semestern och kopplat bort arbetet.
Min fru brukar alltid börja semestern på en onsdag och starta jobbet på onsdag. Då är det bara två dagar till helg.
Lite klurigt, särskilt välkommen till dig. Johannes Hörnberg.
Johannes
Tack så jättemycket.
Håkan
Kan du berätta vem är du och varför du kom hit?
Johannes
Johannes Hörnberg Ja, jag är ju direktör för utveckling- och digitalisering här i Jämtland Härjedalen sedan i början på juni, och det känns jättespännande att få vara med och lyckas genomföra de stora diametrala omställningarna. Vi måste lyckas med att både ge en god och nära vård, men också för att klara av fruktansvärt stora ekonomiska utmaningar.
Håkan
Vi lovade ju, vi är superglada att du är här, för vi har ju lovat att du skulle dyka upp. När vi fick veta att du var en ny digitaliserings direktör som vi har vi kallat dig. Så att vi jätteglada att du är här. Du började i juni om jag förstår rätt?
Johannes
Första tiden handlar ju om att förstå och lära sig och träffa mycket av de som jobbar i organisationen. Så jag får en bättre förståelse för hur det är här och vad som är våra riktiga utmaningar som finns, vilken vilka spelare vi har och hur vi kan använda dem på bästa
Håkan
Varför tog du jobbet, vad lockade dig?
Johannes
För det finns en fantastisk spännande utmaning att lösa och för regionledningen och faktiskt ta tag i de tuffa problemen och se att det går att göra skillnad.
Håkan
Vilken utmaning var det du fastnade mest för som du känner ”den här vill verkligen suga tag”.
Johannes
Jag komihåg ett ganska sent samtal med Sara(regiondirektören) i den här processen. Sara sa att ”jag behöver en trollkarl, någon som kan, som kan lyckas med jobbet. Och jag älskar fantasy och jag älskar ju trollkarlar och att det måste vara som klippt och skuret.
Håkan
De kanske vi har samma filmsmak du och jag. Såg Romulus häromdagen om du hunnit se den senaste Alien.
Johannes
Ja precis. Vilka fantastiska filmer. Jag har ju DVD boxen.
Håkan
Okej, Regiondirektören, behövde en trollkarl eller kvinna någon som kunde trolla alla fall. Vad är det hos dig då som du känner att jamen det här, det här tror att jag kan fixa. Vad är det för trollkonster du kommer med.
Johannes
För det behövs trollkonster att lyckas med det jag gör. Vad är det som jag kan bidra med? Det är det jag i erfarenheten från att tidigare jobbat i Regioner och så. Jag är personalvetare. Jag vet ju att det handlar om människor och det handlar om att ska vi lyckas med en stor förändring så krävs att vi gör det med förändringsledning och med alla de som jobbar i vår organisation och också nationellt och vara aktiva i att se vad vi kan påverka på nationellt plan.
Håkan
Om vi tittar kort på din bakgrund. Var kommer du ifrån?
Johannes
Nu senast kommer från Region Västerbotten där människor har jobbat med liknande utmaningar och sedan innan dess har jag jobbat inom privata näringslivet som chefer inom olika tekniska konsultorganisationer.
Håkan
Du pratar om att du är personalvetare. Och nu är man inne på det här med det mellanmänskliga lirandet och vi brukar prata om det ganska mycket i den här podcasten, liksom. Vad är det tycker du, som är så superviktigt att liksom få fart på?
Johannes
Men det handlar ju om att vi har ju alla olika typer av världsbilder och vi måste ha en förståelse för andras världsbilder och varandras utmaningar. Och kan vi få den förståelsen för varandra, då kan vi också se vad vi behöver göra tillsammans för att det lyckas. Även om, vi pratade lite om träning inför att vi började prata också. Men någonstans måste vi ju öva också för att bli riktigt bra. Och ska vi börja med någon ny gren och förändra våra arbetssätt, då måste vi öva på dem och så måste ju få förutsättningarna för att ha bra verktyg för att lyckas.
Håkan
Men det brådskar med att få sjukvården ordentligt på plats med alla de här utmaningarna som finns.
Johannes
Absolut, jag tror att sjukvården är på plats. Vi ger ofantligt bra vård med hög kvalitet. Sen så har vi en stor ekonomisk utmaning i hälso- och sjukvården i hela Sverige och det är också en systemutmaning som vi behöver titta på och lösa. Och vi har ju en allt åldrande befolkning som vi behöver hitta rätt sätt att möta för att ge dem vård på rätt nivå.
Håkan
Vi tar digitaliseringen så. Vad är det första du tänker på då som behöver kanske komma på plats?
Johannes
Jag tror inte handlar om teknik?
För mig betyder digitalisering verksamhetsutveckling med teknik, så vi måste ju förändra våra arbetssätt och dra nytta av dem den verktygslåda vi redan har. Tar vi exemplet från hemmet så tänker man sig att man nu ska laga mer mat så jag köper en ny kockkniv eller jag ska åka mer slalom så jag köper nya skidor och merparten av tiden så använder man inte nya kockknivar eller åker mer skidor och man lagar lika lite mat hemma.
Så det är inte liksom verktygen eller tekniken som kommer lösa vår utmaning. Det är absolut förändrade arbetssätt och en förändrad syn på våra patienter. Att vi jobbar personcentrerat tillsammans med dem och drar nytta av deras kunskap och kunnande om sin egen sjukdom.
Håkan
Anna Granevärn. Jag står och tänker på några olika saker. Det är inte själva, de tekniska och digitala verktygen utan det är beteendet hos människor och kanske medarbetarna och chefer och andra i eran organisation som behöver komma mer på plats.
Och det har vi också pratat om tidigare i den här podden. Befinner ni er, i vilket läge någonstans?
Anna G
Ja, det här är ju, det är ju precis fingret på det som ofta är utmaningarna. Vi har jobbat jättelänge med webbtidboken och vi har inte infört webbtidbok överallt.
Johannes
Och då är det så att ska man införa en webbtidbok. Då måste man också acceptera att en annan bokar ens tider. Om jag sitter som liksom och ruvar på mina egna tider i min specialitet och släpper inte till att någon annan får boka den på ett effektivt sätt.
Då blir det inte effektiv tidsbokning.
Det är inte så att ska du till frissan och klippa dig, så måste du prata med fyra pers. innan du får en klipptid. Önskar du avboka så måste du gå in på nätet du trycker på avboka eller boka nu och så väljer om du ska ha kort hår, långt hår, tjockt hår och så får du grovt förslag på en tid som skulle passa dig.
Anna G
Väljer man tjockt hår eller väljer man för att man har tjockt hår? (skratt)
Johannes
Det handlar om att vi måste lita på att våra patienter eller invånare kan jättemycket om sig själva. Man har infört shop and go (självscanning av varor i butik)
För vi litar på att människor skannar allting som är i deras varukorg. Merparten av människor fuskar inte och jag tror det är väldigt få som skulle fuska med mängden vård de ska ha.
Men vi ska bygga ett system för att folk inte ska fuska, de kanske skulle ringa en gång extra. Men man vill inte prata med läkare i onödan, man vill få trygghet och den tryggheten behöver man
Håkan
Och man blir ju kontrollerad när man kör. (sjävscanning)
Johannes
Ja, det har det blivit i vården också. Men vi tänker inte ens inför systemet för någon kanske skulle göra fel så då gör vi absolut ingenting i stället. Om jag ska provocera lite.
Anna G
Och jag tror ju också att det är en lång process och att vi kanske inte alltid ska börja med att vi inför ett nytt verktyg och sen ska vi bara göra utan vi måste börja i den änden där vi förändrar våra arbetssätt och det kanske vi ska göra i större utsträckning för att kunna få in de verktyg vi redan har också som vi har jobbat med i ganska många år men som inte är med. Det är inte breddinfört
Johannes
Men vi har jättemycket verktyg i verktygslådan men använder bara hammaren, och det funkar inte. Det blir dåliga hål som ska slängas.
Håkan
Är det här den primära största utmaningen som du ser i ert arbete?
Johannes
En stor förmåga som förändrar våra beteenden och ha tillit till den andres kompetens. Alltså vi som kanske jobbar med digitalisering och är jätteduktiga på arkitektur och teknik och systemutveckling och förståelse för informatik. Vi är inte läkare sköterskor men det är samma sak. En läkare sköterska är inte alltid bäst på IT arkitektur, nätverk, struktur, fastighet, byggnad och inköp.
Anna G
Och vill nog inte vara det heller.
Johannes
De vill inte det. Men vi möts ju ofta av jag vet minsann och så sätter man epitet på sig själv och så blir det svårt med förändringar för då dör diskussionen.
Anna S
Jag tror också att vi möter också en hel del som behöver stöd i att när man, om vill börja med det här och så saknas stödet runtomkring och så får man tillbaka Jamen då får ni i verksamheten sätta de här kravspecerna och bestämma och så, de kan jag ingenting om.
Nej, och vi kan inte hjälpa till med det. Jag tror att vi behöver, det finns ju både och. Men vi vill också fånga upp verksamheter som vill saker.
Anna G
Den är jättesvår. Om vi då vill göra en förändring så fastnar vi lite grann i det här med upphandling. Och vilket digitalt och vad ska vi använda i stället för att vi bara kan jobba på med verksamhetsförändringar.
Johannes
Det tror jag också därför att om man tar hälso- och sjukvården som exempel just nu. Hälso- och sjukvård är ju en stor organisation, många medarbetare, många professioner, många verksamheter och IT och digitalisering är ganska liten verksamhet med ganska få medarbetare. Så kommer det liksom 13 verksamheter som gör 13 olika saker så finns det inte lika många på IT sidan som ska stötta dem.
Så det är ju mycket bättre om man från hälso- och sjukvårdens sida ska titta på vilka av de här effekterna skulle först och främst göra störst effekt för oss. Och så prioriterar vi från hälso- och sjukvården vad som gör mest nytta, för då är det lättare för oss på tekniksidan, fastighetssidan, uppköp eller vad det nu är.
För vi kan inte hjälpa alla samtidigt. Men tittar man i dag så vill vi göra allt samtidigt och allas behov är lika viktigt.
Håkan
Om man är på en arbetsplats, att just mitt arbete är viktigast av allt. Men de här är det som Anna Sjöwall är inne på. Det kräver ju. Ni har ju en ansträngd organisation och det talas ofta om att det är för få resurser eller för lite resurser.
Det kan göra skillnad på vad det är för någonting. Men då handlar det ju väldigt mycket här om att införa det här modet hos medarbetarna.
Vi pratar ofta om inspiration, men det är ju en sak. Men att införa ett mod hos medarbetarna och att någonting är tillåtet och så vidare.
Och så kan man då knyta an att det ska finnas det som alla jagar, tid till de här omställningen och förändringsarbete. Det är också en knäckfråga.
Johannes
Men jag tycker också ska man ha mod, då måste man också ha kunskapen om vad man ens kan våga testa. Man måste ta fram större förståelse.
För vad finns det för möjligheter med verktyg att våga använda eller känner jag mig tryggare med min gamla fogsvans. Och så länge inte han liksom vet vad det finns för verktyg i verktygslådan kommer man inte att våga prova. Jag tänker bara använda min fogsvans. Även fast det skulle gå mycket snabbare med annat verktyg. Men då måste man veta vad det finns.
Håkan
Du nämnde ordet öva här. Den tiden måste ju någonstans kunna frigöras eller någonting annat måste väljas bort så att det finns möjlighet att öva sig i det som behöver komma på plats. Du kommer ju från ett möte idag vet jag, anna Granevärn.
Anna G
Precis, men idag har vi pratat en hel del om prioriteringar, åtgärder inför de kommande åren för att vi vet att vi inte har ekonomi att fortsätta som vi gör. Det har vi vetat länge och vi har jobbat på det länge. Men de här långsiktiga förändringarna tar väldigt mycket tid och det är väl liksom litegrann knäckfrågan nu. Hur kan vi göra de här långsiktiga förändringarna och snabbare få effekt av dem?
Johannes
Och då tänker jag att också hjälpa varandra och prioritera. Och vilka effekter och vilka arbetsuppgifter tar vi tag i först.
Anna G
Som ger den effekt som behövs.
Johannes
Det är klart att så att vi måste ha ständig kvalitetsförbättring i alla våra verksamheter och en kontinuerlig kvalitetsförbättring ger minskade kostnader. Det vet vi, för ska vi ha en diametralt annorlunda så kanske vi måste prioritera i verksamheten. Vi tror att, det här kan göra riktig skillnad, då gör vi det klart och så börjar vi inte med en ny pilot och en ny pilot. Gör saker klart först.
Håkan
En sak i taget? Kanske den viktigaste saken?
Johannes
Tre max
Håkan
Vad är den mest prioriterade grejen just nu?
Johannes
Jag har inte den insikten ännu att jag kan säga vad de mest prioriterade åtgärderna bör vara.
Håkan
Anna Granevärn?
Anna G
Den mest prioriterade åtgärden är väl att få fast anställd personal, kompetensförsörjningen.
Håkan
Att de stannar kvar?
Anna G
Ja, för då kan vi bedriva verksamhetsutveckling. Det är en jätteviktig grundförutsättning för har vi inte det utan vi har bemanning som växlar hela tiden. Då blir det som omöjligt att jobba
Johannes
Om man vill att personer ska börja här och vara kvar här, då behöver är man en bra arbetsmiljö. Tillbaka till det personalmöten. Då behöver man en bra arbetsmiljö, både en fysisk och en digital arbetsmiljö. Och då måste vi titta på någon digital arbetsmiljö så att den har rätt grundförutsättning, bara det som hygienfaktorer. Och därför finns en del småsaker som är ganska tråkiga. Men som man stör sig på i vardagen. De ska vi också skruva på.
Håkan
Vi har ofta pratat om medarbetaredrivna förslag, idéer och utveckling och förändring och de ska komma liksom underifrån, att du ska stimuleras att, jobbar man inom Östersunds sjukhus så ska man känna sig fri att komma med ett förslag eller en idé. Eller kan vi inte testa det här utifrån vart man befinner sig? Hur tänker du Johannes? Hur ska man nå fram till att medarbetarna känner att det här både finns ett forum och här finns det en metodik i det här för att det ska fungera?
Johannes
Jag tror att det behövs som vanligt. Två perspektiv. Det ena är det som medarbetaredrivna vardagsutveckling, det som måste ske liksom kontinuerligt hela tiden små förbättringar i vardagen och där ska man ha en stor tillit till att de eller som chef litar på att ens fältarbetare gör det bästa för att göra ännu lite bättre. Sen tror jag det faktiskt finns en del större övergripande förändringar som måste också komma och beslutas uppifrån och det är inte säkert att alla kommer tycka de är så superduper roliga.
Anna S
Jag tänker att vi delar den, och jag delar nu samma bild också. Och sen är det såklart jag som kommer från verksamheten ser ju de här som har varit i gäster i den här podden också.
Vilken enorm kraft det finns i hälso- och sjukvården. Det vill jag ändå säga de medarbetare som och de jag träffar. Det finns ju en enorm vilja att förbättra, att bli bättre både för patienter och för personal Och även enhetschefer har ju en enorm vilja, så det gäller ju liksom att vara där, ta vara på det med och stötta.
Johannes
Och det har jag verkligen märkt att sen jag började här. Jag har aldrig fått så många mejl från engagerade läkare sköterskor som skrivit direkt till mig.
” Hej, jag vill vara med och det här är jätteviktigt för mig som individ. Jag vill vara med”. Att man tar sig tid att man hör av sig och säga att man vill vara med.
Håkan
Det är ändå en process som rullar hos både individer och enheter.
Anna G
Absolut det är jag helt övertygad om att det gör och vi är ute på en hel del verksamhetsbesök.
Jag tycker alltid att man möts av personal, enhetschefer, superengagerade som driver förändringsarbeten och har tydliga mål och ser att vi kan effektivisera så här mycket om vi gör de här åtgärderna. Det är den här tiden ibland som jag uppfattar att man tänker att det ska komma mer tid sen på något sätt så man hinner och så jagar man lite grann.
Håkan
Det kan ju också bli frustration. J a, och så kan det då förstås också vara ett missnöje och att man känner det.
Lyssna på mig. Ingen mening att jag kommer med förslagen eller idéerna för att jag inte får tillbaka någonting.
Anna G
Det kan ju vara stora beslut också som påverkar mycket. Vi har om vi ska ta ett klassiskt exempel här i vår region så är väl nybyggnation av hälsocentral i Funäsdalen som har kanske hållit på 30 år eller något sådant.
Men det har varit olika beslut under åren. Man har ritat om den många gånger och sen så kommer man aldrig riktigt till skott.
Håkan
Så nu ska spaden i marken?
Anna G
Den ska väl ändå byggas.
Marken, ja den är ju i alla fall att det finns en tomt och lite, lite längre kommen. Kanske än tidigare, men det bromsar också utvecklingen när vi inte kan göra de här sakerna som vi vill. För det har väl säkert funnits anledningar till att det inte har blivit byggt.
Håkan
Kan vara andra prioriteringar?
Anna G
Ja men precis så ska.
På grund av att vi har en väldigt, väldigt tuff likviditet eller liknande så att just nu kan vi inte. Vi var på avdelning på Kvinna igår. Och de berättar också om en av deras ombyggnationer som hade fått vänta på grund av investeringsstoppet som vi var tvungna att ha för att vi hade så tuff likviditetssituation här nu.
Och ja, men då förskjuts ju deras förändrade arbetssätt och deras möjliga effektiviseringar som de såg att de kunde göra, men de behövde ha till det här i lokalerna så att man flyttar mellan olika plan för att få ihop verksamheten.
Och det är ju där vi måste på något sätt hitta kommunikationen mellan oss så att vi ändå står tillsammans i det här och att det inte blir vi mot dem heller. Eller någon sådan känsla att högsta ledningen lyssnar inte, eller bara gör de här sakerna. Men ibland måste vi för att situationen är som den är. Men vi behöver också ha en stor förståelse och lyssna. Men sen måste vi, precis som Johannes säger, ibland måste vi ta de här besluten också som vi kanske egentligen inte gillar eller som kanske alla inte kommer att tycka är bra.
Johannes
Det viktigt när vi fattar de besluten är att vi kan förklara hur det kommer sig att vi har fattat det beslutet och vi kan liksom också vara modig och stå fast vid det fattade beslutet
Håkan
Och då pratar vi kommunikation.
Johannes
Hela vägen ut.
Håkan
Den verkligen också komma in på ett tidigt skede, att det här beslutet kommer vi att behöva ta så att det förankras någonstans och får mogna.
Johannes
Att man har förståelse för att det är ett utmanande beslut och att man också kan ta emot feedback på vad konsekvensen blir. Fast vi kommer ändå behöva göra det. Men hur kan vi göra det så bra som möjligt utifrån de nya förutsättningarna?
Ja, jag hade förmånen att få vara i Gäddede igår och det var superhäftigt att se vad man kan göra på en sådan ort kring jättenära samarbete mellan kommunen och regionen och ge god vård till de som finns på orten och närliggande område. Ja det är häftigt bara det att det ska få födas fyra barn.
Håkan
Men det är mycket för Gäddede.
Johannes
Det är jättemycket.
Vi hade det superhäftigt och att man nu kan ha en jättehög tillgänglighet och samarbete med både ambulans och kommun.
Håkan
Men att lite är lite långt ute i bygderna, lite längre ifrån sjukhuset som en central historia så kanske kreativiteten flödar lite mer där.
Anna G
Ja, det gör den och man är ju också tvungen att lösa saker.
Håkan
Man behöver ha sjukvården på platser där vi bor eller så nära som möjligt. Vi kan inte riskera att den försvinner eller prioriteras bort så att kreativiteten kanske blir större på något vis.
Lösningsfokus i stället för ältande av problem och svårigheter Johannes.
Johannes
Jag tänker på det som missnöje på jobbet och ältande också. Om man är en person som ältar det här utåt sett. Och så går man och sätter sig vid fikabordet sitter man och ältar om problemen och så lastar man tegelsten efter tegelsten från sin egen ryggsäck.
Då går man där. Ganska lättad eter den här lunchen. Men alla kollegorna har fått bära i väg på de här tegelstenarna och för en person med alltmer tyngd arbetsmiljö. Det handlar ju om att det ska vara trevligt på jobbet så då måste vi ha en. Det måste vara en kulturförändring.
Jag brukar säga att jag tjatat mycket på mina tidigare medarbetare och chefer att vi inte ska använda ordet män utan vi ska använda ordet och därför att och knyter liksom ann till det någon annan sagt.
Håkan
Jag hade en jättebra chef i ett arbete jag hade, som liksom alltid körde det där. Okej, men hur löser vi det? Jag struntar i problemet, Hur löser vi det? Det gav en helt annan energi, både till mig och till gruppen.
Johannes
Nej men ja, då dör ju annars all form av inspiration och innovation. Men det går inte.
Håkan
Spännande det här. Det låter som att det är ett ganska stort uppdrag du har i din ryggsäck.
Johannes
Hela vägen från regionens samlade forskning till att förhandla med hjälp av vägen, utvecklingen,
Håkan
Vad ställer du för krav Anna G? Är du någon kravställare? Så där som att ”det här skulle jag gärna vilja se först”.
Anna G
Eller Jag tror att det är svårt att göra någon typ av lista så utan det här måste vi nog fortsätta i dialog tillsammans och hjälpas åt att vara kloka och prioritera vad och i vilken ordning och hur. Men Johannes kommer ju vara mycket tillsammans med oss i hälso och sjukvårds ledningen och det är ju där vi har mycket av de här diskussionerna.
Johannes
Och där är det jätteviktigt tillsammans med hälso- och sjukvårdens ledning att också komma fram till besluten i rätt ordning så att när man väl fattar beslutet i hälso- och sjukvårdens ledning att vi då har tänkt till tillsammans innan också, så att vi inte säger att nu ska vi göra den förändringen och den behöver en teknik för att den där tekniken kanske. Vi hade börjat fundera kring om det faktiskt var just den tekniken vi skaffade. Vi trodde vi var tre andra som nästan skulle fungera bra och då bör man ju ha pratat med varandra på
Håkan
Så bara för att du är digitaliserings direktör innebär det inte att här kommer det inför införas en massa nya digitala verktyg inom sjukvården.
Johannes
Det hoppas jag inte att vi ska ha.
Håkan
Det är lätt att tänka så digitalisering och regionernas utveckling och så vidare.
Johannes
Det är så mycket annat som behöver till och sen så tillbaka till det vi redan har att använda det vi redan har köpt ännu mer
Håkan
Så en bra arbetsmiljö och rekryteringsbehovet och kompetensförsörjningen. Vi hade ju ett litet häv innan semestrarna, i alla fall med att ni fick fler fast anställda under en period. Hur fortsätter det arbetet framgent nu då?
Anna G
Jamen det arbetet ska ju fortsätta och uppföljningen av sommaren kommer att bli jätteviktig för oss. Framför allt hur alla nya medarbetare har tagit den här sommaren. Och om det är så att man känner att man är sugen på att fortsätta eller om vi har många avhopp. Det är viktigt för oss allihop. Vi pratar mycket om det här med introduktion och att komma och inte ha med sig så mycket erfarenhet och vad man ska mötas av eller liksom får för inskolning. Så det är en viktig uppföljning för oss och sedan titta vidare framåt på, vilka kompetensbehov har vi och hur ska vi nå våra mål på att ha 98 % fast.
Håkan
Nationellt alltså, och var ligger regionen? Vet du det?
Anna G
I dag ligger vi på ungefär 94 %, men det nu, precis just nu här under sommaren. Och vi har ju inte fått riktigt svar på alla avrop vi har lagt ut.
Håkan
Det är som att ladda elbilen De sista 3–4 procenten tar extremt lång tid.
Finns det några omedelbara nycklar? Jag ska inte låta så stressad, men finns det något Johan som du tänker på? När det gäller just den goda arbetsmiljön är det lätt att säga att vi ska skapa en god arbetsmiljö. Men hur? Frågan är ju ännu viktigare hur ska det gå till när du tänker kompetensförsörjning och når upp till de nationella målen?
Johannes
Handlar ju också om att vi ska prata och vara stolta med det vi har och är.
Det är jätteviktigt. Innan jag började här så fick jag höra om hur illa allting var här och det var ju liksom den bilden folk gärna gav, för låg tillgänglighet och dåliga digitala verktyg.
Jag har svårt att logga in på nätet och det är väldigt få som blir peppade av att börja på en arbetsplats där man bara får höra om hur dåligt det är. När jag väl kommer hit och träffar folk då är de jättestolta och berättar om att det här funkar bra. Det här och det här gjorde vi först av alla här. Vi får berätta den bilden av oss i stället när vi är ute och pratar för andra än att försöka vara så stolta över att det är dåligt.
Håkan
Finns ett dåligt självförtroende?
Johannes
Kanske inte självt, men en självbild som man har blivit lite sargad av. Och det är jätteviktigt. Vi är stolta över att vi är fantastiskt.
Håkan
Vi har haft massor av goda exempel på det du beskriver i den här podden, det kan ni gå in och lyssna på. Det finns många avsnitt som är jättegoda exempel på där det inte handlar om problem utan där man är nöjd och där det finns en framåtrörelse och ett enormt engagemang och goda exempel. Så den bilden håller jag med om. Men det handlar ju också om vad det är, vad det förmedlas för bild i till exempel medierna och vad man själv kommunicerar ut från regionen.
Johannes
Det är ju klart man kan läsa det som att vi har låg tillgänglighet till vård i Jämtland samtidigt som man kan titta på andra.
Här i Jämtland och Härjedalen är deltagarna jättenöjda med den vård de får och de tycker att de får vänta lagom länge.
Håkan
Och det är ofta så att vi har ju nyheter för att det där man tittar på det som inte är bra utan problem, motsättningar och så vidare. Det är ofta så man värderar nyheter. Men regionen själv har egna kanaler att berätta sin story i.
Johannes
Och då vet vi att vi berättar i de kanalerna vad vi är stolta över och vad det vi gör som gör att man ska vara här.
Håkan
Det här är ingen liten arbetsuppgift du har tagit på dig.
Johannes
Men vad behöver vi? Jag behöver ju ha bra och intressanta utmaningar och kul.
Håkan
Johannes eller övriga också om vi tar en liten framtidsspaning då jag hört lite grann om vad hösten står inför. Vi hör litegrann från dig Johannes, hur och var de stora utmaningarna kommer att vara och så vidare. Men om man tittar på ett längre perspektiv då? Vad kan man säga om det Anna Granevärn?
Anna G
Men man kan väl säga att vi kommer fortsätta jobba på med den utvecklingen som pågår. Att vi ställer om vården i en riktning mot att det är alltmer personcentrerat och mer mot individuella kloka val och kanske mindre utav standardisering.
Utan vi tänker till och så gör vi det som blir bäst för den här patienten i dag och där ska liksom hela systemet på något sätt också följa med i det tänket och i dem valen. Och det där är ju en balans hela tiden. Vi har jobbat väldigt mycket med att systematisera, standardisera och att det ska ju ska göras, i alla fall enligt dem med de riktlinjer som finns. Det är inte så att vi inte ska göra det, men vi måste ju ändå se till vad vi har på bordet
Håkan
Prioriteringar.
Anna G
När vi gör våra val. Det är prioriteringar på alla nivåer.
Anna S
Jag minns och tänker på när du sa att man ska kunna anpassa också vara lite fri. Att alla inte behöver göra samma sak då.
Tänker på vi hade i en podd i somras, minns inte vilket det var som pratade om att utan ramar och rutiner så kan man inte heller vara spontan och den tycker jag man ska ta efter. Den kan man ju ta med sig både själv liksom sin egen tillvaro. Men också liksom tänka så här att jag behöver de här ramarna, riktlinjerna. Så här jobbar vi, De här finns och inom det kan man vara ganska kreativ.
Håkan
Och ibland kan man ju få testa att gå lite utanför ramarna. För vad är det värsta som kan hända? Inte sällan är det då det gör en ordentlig effekt.
Och att det också någonstans är tillåtet. Kanske inte för en person som håller på att operera en patient. Men jag tänker inom olika delar av verksamheten så kanske man kan testa kliva utanför ramarna ibland.
Anna S
Ja, men jag tänker att utan något slags ramverk. Så blir det också svårt att hitta liksom. Jag tror ändå att det finns någonting annat.
Johannes
Det vi gör inom hälso och sjukvården. Handlar till stor del om hög kvalitet och ska vi göra saker med hög kvalitet så finns ett värde av att vi repeterar, gör dem och ramar om och liksom håller koll på att vi gör det riktigt, riktigt bra och liksom växa på det. Sen så kommer det alltid komma nya tekniker, nya mediciner, nya sätt att göra på som det finns evidens på blir ännu bättre. Men det handlar ju om forskning och är ju en viktig del att vi i regionen ska ha en forskningskultur där fler vill forska därför att det är också något som attraherar fler talanger. Och att attrahera talanger är ett sätt att liksom få en bra kompetensförsörjning.
Anna G
Och då kan vi också verksamhetsutveckla.
Johannes
Och då kan också verksamheter utifrån de evidens vi själva forskar fram också.
Håkan
Ja att bedriva forskning är viktigt annars tenderar det att bli ett lasarett eller något annat.
Johannes
Och då är det jätteviktigt tänka att forskning inte heller bara behöver vara inom till exempel vårdens professioner. Det kan ju vara så att vi har en professor inom medicin som har driven forskning med doktorander som är medicintekniska ingenjörer eller civilingenjörer inom matematik eller vad det kan vara för att forskningen idag kan vara bredare.
Håkan
Tack då, ska vi ta och ta en liten koll på hälsan. Mår ni bra? Allihop är friska och i god form.
Anna G
I alla fall friska.
Håkan
Ett sunt leverne i sommar med bra käk och lite rörelse och motion?
Johannes
Jag skulle nästan säga att sommaren är lättare att upprätthålla det än när man är i vardagen och i ekorrhjulet.
Jag försöker röra mig i vardagen så mycket jag kan. Ja hellre gå i trapporna.
Håkan
Och det är viktig. Vardagsmotionen.
Johannes
Det är den som är lättast att få in bland allt annat som är kul. Men det är roligare att springa upp och ner i tvättstugan, det vet jag.
Håkan
Johannes åker du skidor, cyklar eller gymmar eller?
Johannes
Nej jag är ute i naturen. Jag tycker om att fiska fast jag har aldrig fått fisk så det är ett sätt att liksom vara ute och röra sig, i naturen.
Något så avancerat har jag inte gjort. Jag testar att åka skidor Jag tycker det är roligt
Håkan
Då har du landat på rätt ställe.
Johannes
Jag åker utför, åker nerför.
Håkan
Ja, men du har en del ifall du känner för att vara i nuet och upptäcka och påverka en skön motionsform. Ja okej, maten då sköter du den ordentligt eller slarvar du mycket och med slarv. När jag säger det så menar jag inte att.
Johannes
Att äta det kan man göra ganska effektivt och jag tror att jag skulle få det ganska bra i rymden om jag får en tablett som är perfekt och sen är det jättekul att laga liksom rolig mat och äta. Men vardagsmat och framför allt lunch luncher är det typ det tråkigaste.
Håkan
Vad trevligt vi pratar om det här därför att vi vet att människor livsstil ibland kan vara avgörande för om man håller sig frisk och fräsch eller drar på sig en sjukdom. Så det är därför vi snackar om det. Ja, har man har hållt i gång i sommar eller tillhör någon de som lägger ner när det är semester?
Anna G
Men då växlar vi väl upp i stället när det finns mer tid. Sen har jag gjort väldigt mycket fysiskt arbete hemma på min gård som blir också att man är i gång hela tiden och får använda kroppen lite som jag tycker om och så. Men annars är ju sommaren det vanliga med cykel och rullskidor och det är lite fjällöpning och lite backe och annat kul.
Håkan
Kajak
Anna G
Någon kajaktur, det har inte gjort så där jättemycket, men nu är jag väldigt sugen på att köra lite mer med rullskidorna och nu är det inte många veckor bort tills det börjar öppnas upp lite skidspår.
Anna S
Jag älskar vintern, jag är ju. Men jag sysslar med utförsåkning också så att det är i november
Håkan
Ja, Anna Sjövall? Hur har du haft det
Anna S
Jag vill gärna ha barmark.
Håkan
Kopplar du bort träning sommartid?
Anna S
Nej, jag vill att man unnar sig mer, men det ska ju vara återhämtning också tänker jag.
Då har man tid och ork att köra långpass.
Anna G
Och då behöver man ju trycka i sig lite med mat också för att äta, det måste man.
Johannes
Och chips. (skratt) Jag vet elitidrottare som har pratat väldigt bra om bland annat kexchoklad som ett exempel.
Håkan
Jag har inte hojat sedan jag drog på semester, alltså cyklat. Däremot har jag hållit i träningen. Det brukar jag göra. Eller som man kan säga vi var ju på resande fot. Jag och min fru har varit i Thailand några veckor och där vi var fanns det liksom inget gym så man får träna med kroppen. Vi kom på inne på hotellrummet att där fanns det massa möbler som var rätt tunga så vi körde axelpress med ett vardagsrumsbord och benböj med en supertung pall och det funkade. Och så fyllde man på sig med hundra armhävningar, hundra sit ups och så att man fick in det här varannan dag i alla fall. Men vi var mest ute efter funktionalitet.
Anna G
Bordet är ju jättesmart.
Håkan
Att det var det. Sen är det väl lite slarv med maten från min sida som vanligt att det blir ibland lite åt det andra hållet lite för ofta. Då får jag dåligt samvete när jag ser det.
Håkan
Hörni, tack för att ni kom hit idag och lycka till nu framöver.
Johannes
Och sen tror jag inte det handlar så mycket om lycka faktiskt. Det är som alltid bara hårt jobb.
Anna G
Lite magi också.
Johannes
Magi.
Håkan
Johannes du får kanske komma tillbaka och snacka med oss längre fram.
Tack för att du kom idag också!
Tack Anna Granevärn och Anna Sjövall.
Anna G
Tack du också!